Tämän vuoden voittajakuva on nimeltään ”Eläinkuljetusten pomppurata”, joka on otettu Vanhakyläntieltä Säkylässä. Kuva: Marianne Isotalo-Ojala

Huonokuntoisimman tien kilpailun Suomen kylät ry:n kanssa järjestänyt Suomen tieyhdistys ry tiedottaa voittajan löytyneen Satakunnasta.

Kaikille avoin ja vuodesta toiseen toistuva kilpailu pohjautuu vahvasti kuviin, joista voiton toi tällä kertaa Vanhakyläntiellä Säkylän kunnassa (maantie 12703) otettu otos.

Kuvan nimi on ”Eläinkuljetusten pomppurata”, jonka mahdollistama voitto sinetöityi yleisöäänestyksellä Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilla kahdeksan finalistin joukosta, Suomen tieyhdistys tiedottaa.

– Tie on noin viisi kilometriä pitkä ja sitä on yli 15 vuotta paikkailtu. Yhteensä tiellä kulkee yli 2 100 raskasta ajoneuvoa vuodessa, voittokuvan ottanut Marianne Isotalo-Ojala kuvailee.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tien kunto on todella heikko ja sen rakenteet ovat pettäneet niin pahasti, että tietä pitää ajaa kieli keskellä suuta. Talvikunnossapito on todella haasteellista tien epätasaisuuden vuoksi. Lisäksi tien heikko kunto kuormittaa sivuteitä, jotka ovat yksityisteitä. Näitä yksityisteitä pidetään kiertoteinä, mikä taas kuormittaa tiekuntien taloutta, hän jatkaa tiedotteen mukaan.

Elintarviketeollisuutta on sijoittunut merkittävissä määrin Säkylän kuntaan, jossa on noin 6 300 asukasta.

Unohdetuksi tulemisen tunne

Kilpailulla halutaan muistuttaa tieverkon huonosta kunnosta.

Suomen tieyhdistys ry:n toimitusjohtaja Simo Takalammi huomautti Kuntalehdelle viime syyskuussa, että kilpailussa on kyse valtion maanteistä.

– Joten kunnat voivat olla kilpailun suhteen levollisin mielin. Tavoitteena on, että teiden kunto ei ainakaan huononisi.

– Maalla moni tuntee, että heidät on unohdettu tieverkonkin osalta. Äänestyksen suosio kertoo siitä ja tavoitteenamme on lisätä asialle näkyvyyttä, sanoo Takalammi.

Viime vuoden voittajatietä Vihdistä ei juuri tänä päivänä enää voittajaksi voisi tunnistaa. Tämän vuoden aikana Laurintie on laitettu kuntoon. Kuva: Sanna Rantanen, Vihti

Kunniamaininta Muurameen

Surkeimman tien kilpailussa Muuramessa sijaitseva Isolahdentie (maantie 16615) keräsi tämän vuoden yleisöäänestyksessä lähes saman verran ääniä.

Tiellä oli kesällä tehty paikkaustöitä ja urakoitsijan virheen vuoksi työ epäonnistui, tiedotteessa kerrotaan.

Yöaikaan tehty paikkaus ei kovettunut tarkoitetulla tavoin ja pian työn jälkeen tienpitäjä eli ELY-keskus puuttui virheeseen ja paikkaustyö uusittiin.

Lisäksi tiedotteen mukaan tuomaristoraati katsoi, ettei kilpailukuva kuvannut tien nykyistä kuntoa ja kyse oli selvästä työvirheestä, joka on korjattu välittömästi sen syntymisen jälkeen.

Keski-Suomessa sijaitsevassa Muuramen kunnassa on reilut 10 500 asukasta.

Tie kuntoon

Vuoden 2022 surkeimman tien titteliin oikeuttavat jäljet kuvattiin Siikajoella (Siikajoentie, maantie 807).

Ja viime vuonna voittohuomio suuntautui Vihtiin Laurintielle (maantie 11319).

Viime vuoden voittajaa ei juuri tänä päivänä enää voittajaksi voisi tunnistaa, Takalammi tietää.

Kuluvan vuoden aikana Laurintie on laitettu kuntoon. Tien pohjaa on parannettu ja se on uudelleen päällystetty asfaltilla.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*