Ammattijärjestö syyttää hyvinvointialueiden yhtiötä sumuverhosta, joka peittää lapsen etua uhkaavat säästötavoitteet – ”Pelko on täysin turha”
Hyvilin erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen vastaa Talentian esittämään kritiikkiin. Kuva: Kaisa Nyberg
Hyvinvointialueiden yhtiö Hyvil ehdottaa lastensuojelun tehtävien karsimista, jotta sosiaalityöntekijät voisivat keskittyä paremmin lasten turvallisuuden kannalta tärkeään asiakastyöhön. Ammattijärjestö Talentia näkee kyseisessä ehdotuksessa säästötavoitteita, joita se ei kannata.
Edellä mainituista asioista tiedottanut Talentia viittaa tuoreessa kannanotossaan MTV Uutisten artikkeliin, joka käsitteli kyseistä aihetta.
– Hyvilin on turha esittää, että haluavat vähentää sosiaalityöntekijöiden tehtäviä sen takia, että asiakastyöhön jäisi enemmän aikaa, Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen sanoo järjestön tiedotteen mukaan.
Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että Hyvil yrittää saada lastensuojelulaista pois sosiaalityöntekijälle kuuluvia tehtäviä, jotta tilapäisten sosiaalityöntekijöiden tehtäväkenttää saadaan laajennettua.
– Kun laista poistetaan tehtävät, voidaan tilapäisiä käyttää kaikessa. Ja lopulta laillistettuja sosiaalityöntekijöitä ei tarvita enää ollenkaan. Näin työnantaja saa halvempaa työvoimaa ja lastensuojelun laatu heikkenee.
Talentia kuvailee, että kyse on sumuverhosta, jolla pyritään peittämään se, että tavoitteena on saada säästöjä.
Työtä lapsen lähellä
Hyvilin erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen painottaa Kuntalehdelle, että ajatus laillistettujen sosiaalityöntekijöiden korvaamisesta tilapäisillä on absurdi.
– Pelko on täysin turha.
Hyvilin ehdotuksen tavoitteena on todellakin lisätä sosiaalityöntekijöiden aikaa asiakastyölle, asiantuntija korostaa.
– Ehdotukseen sisältyy ajatus siitä, että lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tärkein tehtävä on tuntea lapsi ja tavata häntä henkilökohtaisesti riittävän usein.
Kun vastaava sosiaalityöntekijä pystyy aiempaa paremmin seuraamaan ja arvioimaan kasvuolosuhteita, se luo pohjan sille, että heikotkin signaalit ja muutokset lapsen ja perheen olosuhteissa tulisivat ajoissa havaituiksi.
– Ja ajautuminen esimerkiksi välittömän vaaran tilanteeseen saataisiin estettyä, Puustinen-Korhonen jatkaa.
Lakia koskeva ehdotus
Laissa on mahdollisuus, että lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä ei tapaa ikinä lasta. Hyvinvointialueiden ehdotus oli, että tällainen mahdollisuus poistettaisiin laista.
– Nythän sääntely on sellaisessa muodossa, että myös joku muu lastensuojelun työntekijä voisi tavata sosiaalityöntekijän sijasta lapsen, mikä tosiaankin voi johtaa tilanteeseen, että sosiaalityöntekijä ei laisinkaan tapaisi lasta, Puustinen-Korhonen sanoo.
Ei säästötavoitetta tässä
Talentian kritiikki Hyvilin ehdotukseen kytkeytyvästä taloudellisten säästöjen tavoittelemisesta lapsen edun kustannuksella ei pidä missään mielessä paikkaansa, Puustinen-Korhonen huomauttaa.
– Pääasiassa palkkausjärjestelmän takia tilapäisen sosiaalityöntekijän palkkaus vastaa virassa toimivan sosiaalityöntekijän palkkaa.
Eikä tarvetta vastakkainasetteluun ole muutenkaan, kun mietitään tilapäisiä sosiaalityöntekijöitä, hän jatkaa.
– Tilapäisiä sosiaalityöntekijöitä on toiminut avoimissa viroissa ja sosiaalityöntekijöiden sijaisina niin kauan kuin on ollut sosiaalityöntekijöitä julkisella sektorilla.
– Kuntasektorin palkkatilaston tietojen perusteella määräaikaisten sosiaalityöntekijöiden ja vastaavilla nimikkeillä työskentelevien määrä on pysynyt lähes samana vuodesta 2012 vuoteen 2022, samalla kun vakituisten sosiaalityöntekijöiden ja vastaavilla nimikkeillä työskentelevien määrä on kasvanut 25 prosenttia samana ajanjaksona.
Lue myös: