Kuntaliitto ja Sitra: Normeja väljentämällä tilaa kuntien innovaatioille
Kunnat tarvitsevat tilaa joustavalle toiminnalle, jossa sähköisiä palveluja ja uusia innovaatioita voidaan huomioida yhä enenevässä määrin, arvioivat Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ja Sitran johtava asiantuntija Eeva Päivärinta keskiviikkona Helsingissä pidetyssä Voimaa-foorumissa.
– Tämä on mahdollista vain palveluiden toteuttamistapoja koskevia normeja väljentämällä sekä parantamalla vuoropuhelua kuntien ja valvonnasta ja ohjauksesta vastaavien viranomaisten välillä, Kietäväinen ja Päivärinta sanoivat.
Kietäväisen mukaan tarvitaan uusia ratkaisumalleja, jotta kuntalaisten tarvitsemat palvelut voidaan tuottaa laadukkaasti tämänhetkisessä taloustilanteessa.
– Kuntaliitto on siksi ehdottanut uuteen kuntalakiin kokeilutoiminnan yleisiä säännöksiä. Tarkoituksena on, että kunnat voisivat esittää kokeilun käynnistämistä eri kuntapalvelujen organisoimisen ja toteuttamisen osalta.
Kuntaliiton pitemmän aikavälin tavoitteena on, että erityislainsäädäntö olisi niin joustavaa, että se mahdollistaisi useat eri toimintatavat kuntalaisten palvelujen tuottamisessa. Kuntaliiton mukaan kuntalain kokeilusäännösten kautta saataisiin nykyistä laajemmin kokemuksia siitä, miten laadukkaita kuntapalveluja voidaan tuottaa joustavammalla erityislainsäädännöllä.
– Ohjaus ja valvonta eivät nykyisellään jätä riittävästi tilaa innovatiivisten ja luovien toimintatapojen löytämiselle. Nykyiset normit ja ohjaus eivät edesauta parantamaan palvelujen vaikuttavuutta ja tuloksellista toimintaa, vaan päinvastoin heikentävät mahdollisuuksia tuloksekkaaseen toimintaan, Kietäväinen analysoi.
Asiakaslähtöinen kehittäminen avainasemassa
Sitran Eeva Päivärinta muistutti, että palveluasuntojen rakentamisessa ja korjaamisessa sekä palvelujen tuottamisessa on löydettävä käyttäjien tarpeita vastaavia malleja, joiden käyttö- ja asumiskustannukset ovat kaikkien toimijoiden kannalta kohtuulliset ja taloudellisesti kestävät.
– Nykytilassa kuitenkin muun muassa ARA:n, Valviran ja aluehallintoviranomaisten ohjeet ja laatusuositukset ovat ajan myötä muodostuneet normeiksi ja kaventavat liikkumavaraa, Päivärinta arvioi.
– Nykymuotoinen tiukka lainsäädäntö ja sen tulkinnat eivät tue uusien, asiakkaan kannalta nykyistä parempien, palveluiden käyttöönottoa. Normit pyrkivät säilyttämään nykyisen toimintamallin ja palvelukokonaisuuden huomioimatta asiakkaan tarpeita. Kokeilulainsäädännön lisäksi tarvittaisiin taloudellisesti kannustava toimintatapa uusiin kehitettäviin palvelumuotoihin, Sitran johtaja Antti Kivelä ehdotti.
Kuntaliiton ja Sitran mukaan liian yksityiskohtaisesti palveluiden toteuttamistapoja säätelevät normit ja kaavamaisesti toteutettu jälkikäteisvalvonta ovat ongelmallisia.
– Nykymuodossaan kuntien toiminnan ohjaus ja normit eivät jätä tilaa palvelujen kehittämiselle yhdessä asiakkaan kanssa eikä lainsäädäntö mahdollista riittävästi erilaisia palvelujen tuottamistapoja. Samalla jää hyödyntämättä paikalliset vahvuudet ja olosuhteet.
Euroopan unionin subsidiariteetti- eli läheisyysperiaate lähtee samoista perusteista, joita Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ja Sitran johtava asiantuntija Eeva Päivärinta esittävät.