Pohjois-Suomen sote-toiminnan valmistelu käynnistyi torstaina, kun 200 kunta-alan päättäjää Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta sekä Kainuusta päätti perustaa ohjausryhmän ja johtoryhmän hankkeelle.

Kysymys ei kuitenkaan ollut vielä virallisesta kuntayhtymän perustamisesta.

Valmistelut etenevät myös muualla maassa, vaikka sote-järjestämislaki on vielä eduskunnassa ja odottaa parhaillaan perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistumista. Se taas voi vielä vaikuttaa lain sisältöön tai jopa merkitä lain lykkääntymistä.

Seuraavaksi sote-aluetta valmistelevan kokouksen pitää Etelä-Suomen alue ensi viikon perjantaina. Muut kolme aluetta kokoontuvat myöhemmin.

Alueita valmistellaan eri tavoin epä- ja puolivirallisesti eri alueilla kuntien ja alantoimijoiden yhteistyönä. Maakuntien keskuskaupungit ovat aktiivisia, mutta muutkin kunnat ovat valmistelussa mukana.

Sote-järjestämisalueiden valmistelun rinnalla on käynnissä tuotantoalueitten valmistelu. Sekin on vielä epävirallista.

Tuotantoalueitten valmistelu etenee lähinnä maakuntien keskuskaupunkien johdolla. Se on eri vaiheissa eri puolilla maata.

Ensimmäiset sote-järjestämisalueiden perustamiseen tähtäävät kuntien viralliset edustajakokoukset pidetään toukokuussa. Niissä päätetään virallisesti muun muassa kuntayhtymien perussopimusten valmistelusta.

Varsinaisesti kuntayhtymien perustamisesta päätetään vasta syksyllä pidettävissä toisessa edustajakokouksessa, jossa voidaan hyväksyä myös perustamissopimus.

Tuotantoalueiden perustamisesta päätetään vielä erikseen.

 Yleisradion uutisen Pohjois-Suomen sote-järjestämisalueen valmistelukokouksesta voi lukea täällä.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä