Jari Koskinen pelkää kaksinkertaista valmistelutyötä, jos sote-järjestämislaki ja maakuntalaki eivät pian valmistu lausuntokierrokselle.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen kiittää maakuntia sote-valmistelussa tehdystä yhteistyöstä. Osa on jo toteuttanut tai toteuttamassa maakunnallista sote-mallia ja osassa suunnitellaan parhaillaan alueelle sopivaa mallia. Koskisen mukaan erilaisille toteutustavoille on tarvetta.

– On mahdollista, että yksi malli ei riitä. Tällöin on syytä pohtia sitä, millaiset variaatiot täydentäisivät toisiaan. Pääkaupunkiseudulla tätä jo selvitetään, sanoi Koskinen puhuessaan Kuntaliiton ja Etelä-Karjalan liiton kuntapäivässä Lappeenrannassa tiistaina.

Hän muistutti Etelä-Karjalan hyvistä kokemuksista.

– Etelä-Karjalasta on hyvä hakea oppia sote-uudistuksen seuraaviin vaiheisiin, sillä täällä on jo kokemusta perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiosta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Eksoten esimerkki osoittaa, että pitkäjänteisellä, määrätietoisella työllä ja hyvällä johtamisella saadaan tuloksia niin toiminnan kuin taloudenkin näkökulmasta, Koskinen sanoi.

– Onnistunut yhteistyö mahdollistaa asteittaisen etenemisen. Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan ja eteneminen on tärkeää, mutta tärkeintä on tehdä toimivia uudistuksia. Eksoten kaltaisista onnistuneista esimerkeistä kannattaa ottaa oppia.

Koskinen vaati myös, että sote-järjestämislaki ja maakuntalaki olisi pikaisesti saatava lausuntokierrokselle. Muutoin hän näkee riskiksi kaksinkertaisen valmistelutyön, sillä sote-uudistuksen valmistelu etenee hänen mukaansa vauhdikkaasti vaikka lopullisista linjauksista ei ole vielä tietoa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jonotusajat pois ja laatu ylös säätämällä laki sanoo:

    Vuoteen 2018 mennessä aloittaa vapaaehtoisesti sosiaali- ja terveyspiirin kuntayhtymä tai perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhdistävä kuntayhtymä (lähes) jokaisessa sairaanhoitopiirissä.

    Perustuslaki ei ole este perustaa kuntayhtymä.

    Lain säätäjän on noudatettava rahoitusperiaatetta.

    Vuoden 2017 alkuun mennessä tarvitaan Sipilän/eduskunnan säätämät lait, joilla poistetaan jonot erilaisiin kiireettömiin palveluihin julkisessa palveluissa Etelä-Karjalassa ja muissa itsehallinnollisissa kuntayhtymissä.

    Kun laatu on säädetty laissa, niin perustuslain mukainen yhdenvertaisuus ja yksilöiden perusoikeudet toteutuvat sekä kuntayhtymä Eksotessa että muissa 19 kuukauden sisällä oma-aloitteisesti aloittavassa kuntayhtymässä:

    — perustuslain tarkoittama julkinen rahoittaja-järjestäjä-tuottaja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*