Soten panokset kovenevat - Risikko kiistää kuuden suuren irtioton
Paula Risikko on korostanut huolellisen valmistelun tärkeyttä valinnanvapauslainsäädännössä. (Kuva: VNK/ Lauri Heikkinen)
Kokoomuksen sote-neuvottelujen vetäjä, sisäministeri Paula Risikko kiistää Iltalehden uutisen, jonka mukaan kokoomus on vaatinut, että Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu saavat sote-uudistuksessa jatkaa perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista itsenäisissä omissa tuotantoyksiköissään.
– Kyseessä on vuoto, joka ei pidä paikkaansa, Risikko kommentoi Kuntalehdelle tekstiviestitse.
Helsingin Sanomille Risikko kertoi tarkoittaneensa, että kaikki kunnat voisivat jatkaa siirtymävaiheessa sote-palvelujen tuottajana.
Sote-uudistuksen valmistelussa on koko tämän hallituskauden korostettu, että kunta irrotetaan kokonaan sotesta. Tätä on korostanut toistuvasti esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk.
Iltalehti kertoi omassa uutisessaan, että kokoomuksen linjamuutos on otettu keskustan eduskuntaryhmässä tyrmistyksellä vastaan.
Ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen viestitti Kuntalehdelle avustajansa kautta, että hän ei kommentoi asiaa ”neuvottelujen ollessa kesken”.
Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa ei kommentoinut kuuden suuren erillisasemavaadetta mutta korosti, että maltti on valmistelussa valttia.
Pääministeri Juha Sipilä, kesk., sanoi tällä viikolla Ylen haastattelussa, että sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitys on saatava eduskuntaan ensi viikolla.
– Ei pidä hosua, huolella pitää tehdä. Vaikea ennakoida vielä, Sarkomaa sanoi aikataulusta Kuntalehdelle.
Hän muistuttaa, että Sipilän hallitus on näyttänyt pystyvänsä päätöksiin tiukassakin paikassa.
– Huonoa lakia ei pidä eduskuntaan tuota. Ja toisaalta maakunta- ja sote-järjestämislakia ei voi viedä eteenpäin, ennen kuin siihen kuuluva palanen, valinnanvapaus, on valmis.
– Laatu edellä, ei ylikireä aikataulu, Sarkomaa sanoo.
Myös Risikko on toistuvasti painottanut huolellisen valmistelun merkitystä. Kiirettä lainvalmistelussa ovat arvostelleet useat tahot. Samoin useat tahot ovat löytäneet runsaasti parannettavaa kokoomuksen ajamassa valinnanvapauslain luonnoksessa. Esimerkiksi valtiovarainministeriö kritisoi niin sen toteutuksen esitettyä aikataulua kuin sisällön useita kohtia antamassaan lausunnossa.
Lue myös:
VM ja Kela: Valinnanvapauden aikataulu liian tiukka tietojärjestelmille
Aiempia uutisia valinnanvapaudesta
Juttua muokattu klo 17.55: Muokattu otsikkoa ja jutun kärkeä Risikon kommentoitua asiaa.