Hallitus vakuuttaa: Uudistus ja valinnanvapaus käyntiin kokonaisuutena 2019
Pääministeri Juha Sipilä (Kuva: VN/ Sakari Piippo)
Perustuslakivaliokunnan kriittinen lausunto valinnanvapauden elementeistä ei estä sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpanoa tällä vaalikaudella, hallitus tiedottaa.
Hallitus aikoo jättää täydentävän esityksen perehdyttyään perustuslakivaliokunnan lausuntoon.
– Sote-uudistustyötä jatketaan määrätietoisesti. Uudistus on välttämätön toimivien sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseksi yhdenvertaisella tavalla sekä julkisen talouden kestävyysvajeen vähentämiseksi, tiedotteessa sanotaan.
– Hallitus toteuttaa sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuutena 1.1.2019 lukien. Valinnanvapaus kuuluu tähän kokonaisuuteen.
Sote-uudistuksen peruspilareissa maakunnallisesta järjestämisestä, rahoituksesta tai valinnanvapaudesta ei peruslähtökohdiltaan ole perustuslakivaliokunnan mukaan ongelmaa, hallitus muistuttaa.
– Sama koskee valinnanvapauden toteuttamisen keinoja, joita ovat sosiaali- ja terveyskeskukset, suunhoidon yksiköt, asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti.
Valiokunta totesi lausunnossaan, että jo alun perin kyseenalaiseksi asiantuntijoiden suulla todettu yhtöittämisvelvollisuus on lähtöisin nimenomaan hallituksen omista päämääristä.
Tiedotteessa hallitus sanoo, että ”yhtiöittäminen ei ollut tavoite, vaan keino joustavaan ja tehokkaaseen toimintaan sekä kilpailuneutraliteetin ja unionin kilpailuoikeuden soveltamisen varmistamiseen.”
Perustuslakivaliokunnan käsityksen mukaan Euroopan unionin toimivalta sosiaali‑ ja terveyspalveluiden sääntelyssä on rajallinen.
”Valtioneuvoston on jatkossa huolehdittava erityisen tarkasta lakiehdotusten EU-oikeudellisesta arviosta tarvittaessa yhteistyössä EU:n viranomaisten kanssa”, lausunnossa sanotaan.
Valiokunnan jäsen Leena Meri, ps., arveli torstain tiedotustilaisuudessa, että jos lakia varten aletaan pitää yhteyttä EU:hun, uuden esityksen valmistelu venyy aikataulullisesti merkittävästi.
Tiedotteessa hallitus myös lupaa huolehtivansa jatkovalmistelussa kunnallisen itsehallinnon ja kuntien rahoitusperiaatteen turvaamisesta omaisuusjärjestelyissä.
– Samoin jatkovalmistelusssa huolehditaan sääntelyn täsmällisyydestä ja hyvän hallinnon kattavasta toteuttamisesta, hallitus lupaa.