Porin viime lukuvuoden kokeilussa erityisesti pojat innostuivat uimahallissa käymisestä. (Arkistokuva: Seppo Haavisto)

Porin kaupunki yrittää lisätä lasten ja nuorten liikkumista mahdollistamalla kuudes- ja seitsemäsluokkalaisille joka viikko ilmaisen uintikerran.

Kaikille oppilaille jaetaan uimahallin rannekkeet, joihin on ladattu 43 uintikertaa, yksi kutakin lukuvuoden viikkoa kohden.

– Vapaa-aikaviraston tavoitteena on uintiedun avulla saada mahdollisimman moni porilaisoppilas omaksumaan liikunnallisen elämäntavan, sanoo liikunta- ja nuorisoyksikön johtaja Kimmo Rinne Porin tiedotteessa.

Uimapassi on uusi porilainen malli nuorisopassista. Nuorisopasseilla porilaiset 7.-, 8.- ja 9.-luokkalaiset ovat voineet osallistua ilmaiseksi erilaisiin vapaa-ajan toimintoihin ja harrastuksiin. Viime lukuvuonna mahdollistui perinteisen paperisen passin korvaaminen älypuhelimeen ladattavalla passilla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Nuorisopassien tavoitteena on lisätä nuorten keskuudessa harrastamista, liikkumista ja kulttuurituntemusta, ja sitä kautta myös nuorten osallisuutta porilaiseen arkielämään, sanoo sivistystoimialan suunnittelija Kirsi Nuorsaari.

Nuorten ääni kuuluviin liikuntapalveluissa

Porin nuorisovaltuusto on tehnyt selvityksiä toiveista nuorisopassien kattamista palveluista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylitarkastaja Sari Virran mukaan lapsia ja nuoria tulee kuunnella liikuntapalveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa.

– Me aikuiset emme välttämättä tiedä, miten, kenen kanssa tai millaisessa seurassa nuoret haluavat liikkua, Virta muistuttaa.

Porin nuorispassin suosituimpia palveluja ovat olleet maksuttomat sisäänpääsyt mihin tahansa Porin Teatterin näytökseen, uimahalliin, kuntosalille ja Ässien peliin.

Opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen korostaa, että lasten ja nuorten kannustaminen harrastamaan ja erityisesti liikkumaan on tärkeää. Myös perheet tarvitsevat tukea.

– Nuorisopassit vastaavat hienosti tähän haasteeseen. Kuninkaanhaan koulun lukuvuoden 16-17 kokemusten perusteella maksuttomat uimahallikäynnit innostivat joukon oppilaita käymään uimahallissa säännöllisesti. Asiasta innostuivat etenkin pojat, Tiirikainen kertoo.

Lue myös: Tutkimus: Lapsena liikkuvat menestyvät paremmin koulussa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kun vielä sais ilmaiset passit pitkäaikais-sairaille kuten Espoossa, säästyis pitkä penni ihmisten kuntouttaessa itse itseään.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*