Satakunta haluaa mukaan laajenevaan palvelusetelikokeiluun
Palvelusetelillä halutaan muun muassa nopeuttaa hoitoon pääsyä. (Kuva: Erkka Finér)
Satakunta aikoo hakea mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauden palvelusetelikokeiluun heti kun se on mahdollista, kertoo maakunnan sote-uudistusorganisaation Satasoten muutosjohtaja Terttu Nordman.
Laajennetut palvelusetelikokeilut toteutetaan 1.12.2017 – 31.12.2018. Kokeiluissa ovat tällä hetkellä mukana Hämeenlinna, Jyväskylä, Tampere, Keski-Uusimaa ja Ylä-Savo. Myös nykyiset alueet voivat hakea kokeiluidensa laajentamista.
Kriteerejä kokeiluun pääsemiseksi valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa myös valmistellaan uutta lakiesitystä soten valinnanvapauden toteuttamiseksi. Valinnanvapauspilotit on tarkoitus toteuttaa osana uutta valinnanvapauslainsäädäntöä. Suunnitellun aikataulun mukaan eduskunta käsittelee sote- ja maakuntauudistuksen lait keväällä 2018 ja lakien on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2018. Valinnanvapauspilotit toteutetaan laajamittaisesti uuden valinnanvapausmallin mukaan 1.7.2018–31.12.2019.
Valinnanvapauspilotteja varten on valtion talousarviossa varattu 20 miljoonaa euroa vuodelle 2017. Ensi vuoden talousarvioon on esitetty valinnanvapauspilottien toteuttamiseen 100 miljoonan euron määrärahaa. Osa näistä määrärahoista käytetään palvelusetelikokeilujen laajentamiseen.
Satasoten valmistelussa ovat mukana kaikki Satakunnan 17 kuntaa, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Satakuntaliitto. Toteutuessaan Satasote sulauttaa 18 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä erikoissairaanhoidon yhteen. Se tuottaa palvelut 223 000 asukkaalle. Työntekijöiksi Satasoteen siirtyy noin 10 000 ammattilaista. Toiminnan alkaessa budjetti on noin miljardi euroa.
Lue myös:
Keski-Uudellemaalle maan ainoa suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu