Kulmuni vaatii uusiksi ratkaisua päivystyssairaaloista
Keskustan kansanedutaja Katri Kulmuni haluaa avata ratkaisun päivystyssairaaloista. (Kuva: Kunta.tv)
Länsi-Pohjan sairaalaratkaisua perataan vielä eri tahoilla. Tornion kaupunginvaltuustossa ulkoistamista vastustanut keskustan torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni vaatii Suomenmaassa, että Länsi-Pohjan on saatava pitää julkinen päivystävä sairaalansa.
Pihlajalinna on valittanut markkinaoikeuteen sairaanhoitopiirin päätöksestä. Siitä on tehty myös oikaisuvaatimus. Valtion viranomaisetkin selvittävät sairaanhoitopiirin ulkoistuspäätöksen lainmukaisuutta.
– Maakunnille, joissa on tällä hetkellä kaksi yhteispäivystävää keskussairaalaa, pitää mahdollistaa kahden sairaalan malli myös jatkossa, Kulmuni esittää.
Tällaisia maakuntia ovat hänen mukaansa Lappi ja Etelä-Savo, eli Kulmunin esitys koskee myös Savonlinnan sairaalaa.
Kulmunin mukaan kahden sairaalan malli voitaisiin varmistaa keväällä eduskunnan käsittelyyn tulossa olevan terveydenhuoltolain päivittämisen yhteydessä.
- Kahden keskussairaalan malli on mahdollistettava laissa jatkossakin. Päivitettäväksi tulevassa terveydenhuoltolaissa täytyy näille maakunnille mahdollistaa yhden sijaan useampi yhteispäivystävä keskussairaala, Kulmuni sanoo Suomenmaassa.
Tunnettuja paikkakuntien välisiä sairaalakiistoja ovat olleet Vaasan ja Seinäjoen välillä tehty valinta laajan ympärivuorokautisen sairaalan sijoittumisesta. Siinä Seinäjoki veti pitemmän korren. Myös Kymenlaaksossa Kotkan ja Kouvolan välillä kilpailtu palveluista.
Pihlajalinnan mukaan kilpailutuksessa on ollut useita epäkohtia. Kilpailutuksen voitti Mehiläinen. Tarjouksen jättivät myös Attendo ja Terveystalo.
Onko ”keskussairaala” -status tässä jotenkin määräävä. Oulaisissa on Oulaskankaan sairaala, joka palvelee päivystyssairaalana suurempaa väestöpohjaa kuin esimerkiksi Länsi-Pohja tai Kainuun keskussairaala. Oulaskangas on entinen aluesairaala, joka on nykyisin Oulun yliopistollisen sairaalan yksikkö. Päivystysasetusta pitää tarkastella myös tästä näkökulmasta: Sairaalan merkitys määräytyy sen perusteella, mikä on sen alueella oleva väestö, ei jäädä kiinni sairaalan status -luokituksiin.
Olisiko ajatusta, jos otettaisiin palveluiden käyttäjät keskiöön?