Pääseminen osa-aikaisesta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen on nopeampaa kuin kokonaan uuden paikan saaminen. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kiistellyn aktiivimallin ja kunnan päivähoitovelvoitteiden yhteys on monimutkainen sekä kunnan että työttömän vanhemman kannalta. Kun subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen rajoitettiin, mahdollinen pikainen työllistyminen otettiin huomioon. Mutta kokonaan kotona hoidettavien lasten asema on edelleen ongelmallinen.

Kunta on velvollinen tarjoamaan varhaiskasvatusta työttömän lapselle vain 20 tuntia viikossa. Jos työtön kuitenkin saa työ-, aktivointi- tai muun paikan, kunnan on järjestettävä kokopäiväinen varhaiskasvatus välittömästi.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ei periaatteessa vaikeuta osallistumista aktiivimallissa tarkoitettuihin toimintoihin, toisin kuin lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila katsoi viime viikolla julkaisemassaan tiedotteessa, jonka myös Kuntalehti julkaisi.

– Sen sijaan jos lapsella ei ole hoitopaikkaa ollenkaan, kunnalla on kaksi viikkoa aikaa järjestää paikkaa esimerkiksi työllistymisen vuoksi yllättävässä tilanteessa, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Eli nähdäkseni ongelma ei niinkään ole tässä nyt tuo varhaiskasvatusoikeuden rajaus vaan ne tilanteet joissa lapsella ei ole hoitopaikkaa ollenkaan nopean työllistymisen alkaessa, Lahtinen kiteyttää.

Työttömän mahdollisuus työllistyä tai osallistua koulutukseen tai aktivointitoimintaan tilanteessa, jossa hän hoitaa kotona lastaan, on ikuisuuskysymys, mutta tämän vuoden alussa voimaan astunut aktiivimalli tuo uusia sanktioita tilanteeseen, jossa työtön ei osoita laissa määriteltyä aktiivisuutta.

Paikka tarjottava välittömästi

Lasten päivähoidosta annetussa asetuksessa toisen pykälän kolmannessa momentissa säädetään, että mikäli päivähoidossa olevan lapsen hoitotarve ennakoimattomasti laajentuu varhaiskasvatuslain 11a-pykälän toisessa tai kolmannessa momentissa säädetyllä tavalla, kunnan on järjestettävä laajentuneen hoitotarpeen mukainen hoitopaikka välittömästi saatuaan tiedon tarpeen muutoksesta.

Tämä säädös tehtiin samalla kun subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitettiin lailla. Läheskään kaikki kunnat eivät ole rajoittaneet päivähoito-oikeutta, vaikka laki sen mahdollistaa.

Etuuden maksaja seuraa

Jotta työtön työnhakija säilyttää työttömyysturvan etuuden ennallaan, hänen on 65 päivän tarkastelujakson aikana joko tehtävä 18 tuntia palkkatyötä, ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta tai oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa.

Yhdistelmiä edellä mainituista aktiivisuuden osoittamisen tavoista ei voida laskea yhteen. Aktiivisuusedellytys on siis täytettävä esimerkiksi joko tekemällä työtä tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin.

Edellytyksen täyttymistä seuraavat etuuden maksajat.

Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia. Se vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.

Leikkaus on kertaluonteinen. Etuus palautuu ennalleen seuraavana tarkastelujaksona, jos aktiivisuusehto täyttyy. Jos ei täyty, tehdään seuraavalla jaksolla sama leikkaus.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*