Syyttäjä Kittilä-käräjillä: häikäilemätön kosto
Kuva: Ville Miettinen
Kittilän kuntapolitiikka on ollut jo vuosia yksi seuratuimipia asioita Suomen kuntakentällä.
Kittilän hallintokiistojen valmistava käsittely on alkanut Rovaniemellä. Alustavassa käsittelyssä on tarkoitus käydä läpi syyttäjän materiaalia ja katsoa, miltä osin asioista vallitsee yhteisymmärrys ja mistä ollaan eri mieltä. Varsinaisen käsittely on määrä aloittaa 11.9., ja sille on varattu kahdeksan viikkoa. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.
Osa asiakirjoista on vielä kesken eikä eriävistä käsityksistä ole vielä merkittävästi tietoa.
Syytteessä on 28 Kittilän kuntapäättäjää, joista 11 on edelleen jäsenenä kunnanvaltuustossa, osa muissa elimissä.
Syyttäjät vaativat Yleisradion mukaan 27 syytetylle virka-aseman väärinkäyttämisestä ehdollista vankeutta ja yhdelle sakkoja, sekä toisessa haarassa kahdeksalle henkilölle sakkoja.
Syytteet koskevat törkeää virka-aseman väärinkäyttöä ja työturvallisuusrikosta. Myös törkeästä petoksen yrityksestä on vireillä syyte. Lisää syytteitä on oletettavasti tulossa vielä tuoreemmista käänteistä.
Syyttäjä pitää Mäkelän sittemmin laittomaksi todettua irtisanomista ”häikäilemättömänä kostona” siitä, että Mäkelä teki tutkintapyynnön kiistellyistä hissikaupoista.
”Erityisen suunnitelmallista”
Virka-aseman väärinkäyttämisestä on syyttäjien mukaan kysymys, kun päättäjät yrittivät estää kiisteltyjen hissikauppojen tutkinnan sekä kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisessa.
Syyttäjät pitävät virka-aseman väärinkäyttöä törkeänä, ja perustelevat tätä sillä, että vastaajat ovat pyrkineet aiheuttamaan erityisen tuntuvaa haittaa tai vahinkoa. Rikos on syyttäjien mukaan tehty erityisen suunnitelmallisesti jatkamalla lainvastaista menettelyä lukuisista huomautuksista huolimatta.
Terveys vaarantunut
Yksi syytteistä koskee työturvallisuusrikosta. Syyttäjä katsoo, että osa vastaajista kohteli Mäkelää epäasiallisesti. Se on voinut aiheuttaa vaaraa terveydelle.
Syyttäjän tarkoittama epäasiallinen kohtelu olisi liittynyt reaktioihin Mäkelän tehtyä tutkintapyynnön hissikaupasta. Mäkelää vaadittiin peruuttamaan pyyntö ja häneltä edellytettiin myös anteeksipyyntöä.
Kohtelu ilmeni muun muassa tervehtimättä ja viesteihin vastaamatta jättämiseen. Mäkelää on syyttäjien mukaan myös uhkailtu, ja töiden tekemistä en estetty ja häiritty ennen sittemmin laittomaksi todettua irtisanomista.
Ylen mukaan työturvallisuusrikoksesta syytetään ainakin entistä kunnanhallituksen puheenjohtajaa ja vs. kunnanjohtajaa Timo Kurulaa, kesk., ja kunnanhallituksen nykyistä varapuheenjohtajaa Tarmo Salosta, sit/ps.
Puutteita papereissa
Suomen Kuvalehden mukaan keskusrikospoliisi on löytänyt hämmentäviä yksityiskohtia. Esimerkiksi erottamista valmistelevan tilapäisen valiokunnan perustamiseksi keväällä 2014 kerättyä alkuperäistä valtuutettujen nimilistaa ei löydy kunnan arkistosta. Sieltä löytyy vain väärennetty nimilista, joka on tehty kopiointi- tai tulostusmenetelmällä.
Prosessi on alkanut vuonna 2013, kun Mäkelä, Levi Ski Resort ja Levin Matkailukeskus Oy tekivät tutkintapyynnön Levi Ski Resortin hissikaupoista. Oletettiin, että hissiyhtiön toimitusjohtaja olisi vuotanut tietoa tarjouksista yhdelle tarjoajalle.
Kittilän kunnanhallitus antoi Mäkelälle moitteet tutkintapyynnöstä ja vaihdatti Levi Ski Resortin hallituksen. Yhtiön tekemä tutkintopyyntö peruutettiin.
Sen jälkeen on kiistelty erottamisesta ja hissikaupoista ja kaikesta niiden ympärillä.
Yksi keskeinen tarkastelun aihe on ollut Mäkelän erottamista valmistellut tilapäinen valiokunta, jonka toimista syyttäjät ovat löytäneet useita epämääräisyyksiä.
Petoksen yrityksessä on kysymys siitä, että keskustan paikalliset edustajat tai järjestö tilasi oikeudellista neuvontaa ja yritti saada sitä koskevan laskun kunnan maksettavaksi.
Virasta pidättäminen uudestaan esille
Kittilän valtuusto päätti lokakuussa, että syytteessä olevia kuntapoliitikkoja ei pidätetä tehtävien hoitamisesta, kuten oli esitetty. Valtuuttteujen oli määrä vain jäävätä itsensä oikeusprosessia koskevien asioiden käsittelyssä. Tällöin valtiovarainministeriö käynnisti Lex Kittilän mukaisen menetelyn.
Sen mukaiset valtiovarainministeriön asettamat selvityshenkilöt vaativat, että syytetyt on pidätettävä virasta.
Joulukuussa vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampan esitys virasta pidättämisestä kaatui muotovirheeseen.
Nyt Kittilän vs. kunnanjohtaja ehdottaa ensi maanantaina 19.3. kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus toteaisi valtuuston päätöksen laittomaksi ja esittäisi valtuustolle syytteessä olevien pidättämistä virasta.
Kuntalehden aikaisempia juttuja aiheesta löytyy tämän linkin takaa.
Edit: Lisätty klo 12.23 Yleisradio syytäjän rangaistusvaaatimuksen tietolähteeksi.
Ei kuulosta olevan helppoa kittilässäkään.
Vastaavanlaiset käräjät vastaajina Multian kunnanhallitus ja kunnanjohtaja Keski-Suomen käräjäoikeudessa joulukuussa 2016.