Kokoomuksen Multala sote-kannanotosta: Ratkaisuvaihtoehtoja ei tullut – Eero Heinäluoma: eteneminen ilman muutoksia riski kokoomukselle
Kuva: Ville Miettinen
Sari Multala (vasemmalla) äänesti pääkaupunkiseudun yhteistä lausuntoa vastaan. Myös Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (oikealla) oli muutoksia esittävän, ei tuomitsevan lausunnon kannalla. Helsingin valtuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa ja pormestari Jan Vapaavuori pitivät äänestystuloksia ja yhteistä lausuntoa merkittävänä.
Kokoomuksen kansanedustaja, Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala jäi kaipaamaan rakentavaa kritiikkiä ja ratkaisuehdotuksia pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteisessä kokoontumisessa, jossa käytiin läpi kannanottoa sote- ja maakuntauudistukseen.
Lopulta kaikkien kaupunkien valtuustot hyväksyivät kriittisen kannanoton, jonka mukaan uudistusta esitetyssä muodossa ei tule jatkaa.
Kun rakentavia ratkaisuehdotuksia ei tullut, ei Multala hallituspuolueen kansanedustajana voinut äänestää kannanoton puolesta, hän sanoi lehdistötilaisuudessa valtuuston kokousten jälkeen.
HUSin hallituksessa rakentavaan kriititkkiin ja ratkaisuvaihtoehtojen esittämisen kyettiin, Multala muistuttaa.
– Siellä on selkeitä muutosesityksiä ja korjausesityksiä lainsäädäntöön, kun taas tässä todettiin että ei tuluisi esitetyssä muodossa hyväksyä, Multala totesi Kuntalehdelle Vantaan valtuuston kokouksen päätyttyä.
HUSin hallitus listasi viime viikolla 12 kohtaa, jotka uudistuksessa tulisi muuttaa.
Multala myös piti yhteisen kokoontumisen aikataulua haasteellisena, kun se toteutui tässä vaiheessa, kun lakiesitykset ovat jo jonkin aikaa olleet eduskunnassa.
– Mallin peruspilarit ovat olleet sen verran kauan tiedossa, että olisi voitu kokoontua aiemminkin. Kun ei esitetä mitään, en usko että vaikuttavuus on kovin suuri. Jos olisi voitu esittää edes yksittäisiä pieniä tai suurempia vaihtoehtoja, joissa kaikki olisivat voineet olla takana, sillä olisi voinut ollakin painoarvoa, Multala arvioi yhteisen lausunnon merkittävyyttä.
Soten jatkamisen ihanuus
Neljän valtuuston yhteisessä keskustelutilaisuudessa kokousten lomassa kuultiin myös ehdotuksia uudistuksen toteuttamisesta parlamentaarisesti.
– Kaikki eduskuntapuolueet kannattivat sote-uudistuksen alkupräisiä tavoitteita. Palataan niihin, tehdään uudistus asiantuntijoita kuunnellen, sanoi vantaalainen vasemmistoliiton valtuutettu Jussi Saramo.
Kauniaisten kokoomuksen valtuutettu Lauri Ant-Wuorinen sai äänekkäät suosionosoitukset vaadittuaan, että soten tekemistä pitää vain jatkaa, ”niin ikävää – tai ihanaa – kuin se onkin”.
Vantaalainen kokoomusvaltuutettu Sami Kanerva puolestaan kritisoi yhteisen kokoontumisen henkeä ja tavoitteita.
– Ei auta että täällä hurrataan. Menkää terveyskeskukseen ja selittäkää ihmisille, miksi tämä [nykyinen] järjestelmä on hyvä, Kanerva sanoi.
Heinäluoma: Kokoomus tempppelinharjalla
Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Eero Heinäluoma puolestaan piti yhteistä kokoontumista hyvin vahvana signaalina hallitukselle ja eduskunnalle.
– Kun koko pääkaupunkiseutu lähes yksituumaisesti on hallituksen suunnitelmaa vastaan, silloin kannattaisi pysähtyä ja miettiä muita ratkaisuja. Jos väkisin viedään läpi vaikka vastarinta on näin iso, ei tule toteutustakaan olemaan kovin helppoa, Heinäluoma viittaa uudistukseen esitetyssä muodossa.
– Jos olisin pääministeri, ehkä pysähtyisin miettimään ja katsoisin vielä neuvottelujen mahdollisuutta. Kun tätä on alun perin tehty myös yhdessä, ei kai olisi mahdotonta palata siihen pöytään että katsottaisiin, löytyykö muutoksista yksituumaisuutta, Heinäluoma sanoi Kuntalehdelle.
Heinäluoma uskoo, että pääkaupunkiseudun yksituumainen lausunto tuo todellista painetta eduskuntaäänestykseen, jos hallituksen pohjaesitykseen ei tehdä muutoksia.
– Nyt tullaan ratkaisevalle suoralle, kun eduskunnassa asiantuntijat on valtaosin kuultu ja on mahdollisuus asiantuntijakierroksen pohjalta katsoa niitä kohtia joita pitäisi muuttaa.
– Kokoomus on temppelinharjalla. Kun pääkaupunkiseudun kokoomuslaisten enemmistö on hanketta vastaan ja tämä on kokoomuksen vahvaa kannatusaluetta, on riski myös kokoomukselle jos tätä viedään eteenpäin ilman muutoksia.
Espoon äänestyksessä hajonta kokoomuksen sisällä oli selkeä. Kokoomuksella on 27 valtuustopaikkaa, ja kokoomusvaltuutetuilta tuli 10 ääntä kriittisemmälle kannanotolle, 17 äänesti kaupuninghallituksen esittämän mukaan.
Soini: Demareiden propagandaa
Muista hallituspuolueiden kansanedustajista Timo Soini, ulkoministeri ja sinisten valtuutettu Espoossa, piti yhteistä kokoontumista ”täytenä pelleilynä” ja ”demareiden propagandana”.
– Eihän tällaista elintä ole kuntalain mukaan olemassa, kuin valtuustojen yhteiskokous, Soini puhisi poistuessaan kokouspaikalta.
Kuntalain mukaan valtuustot eivät voi pitää yhteistä kokousta, mutta ne voivat pitää yhteisiä kokoontumisia seminaarityyppisesti. Vantaalla jokainen valtuusto kokousti itsekseen ja yleisölle avoimessa kokouksessa, siis kuntalain mukaan.
– Ei mitään vaikutusta, Soini arvioi kannanoton painoarvoa Arkadianmäellä.
Helsinkiläisistä kokoomusvaltuutetuista valtuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff piti yhteistä kannanottoa tarpeellisena.
– Uudellamaalla on yhteiset intressit, ja meidän on osattava niitä itse puolustaa, koska hallituksesta käsin niiden hoitaminen näköjään jää hyvin vähälle.
Kokoomuksen toinen helsinkiläisvaltuutettu Juha Hakola piti kokoontumisen parhaana antina sitä, että yksituumaisuus ei jätä jossitteluille sijaa.
– Jos rehellisiä ollaan, valmistelu joka on nyt menossa, se tulee varmasti menemään läpi niukalla enemmistöllä, Hakola viittasi eduskuntakäsittelyyn.
– Mikä on tärkeää, että kun jonain vuonna perataan tuloksia ja katsotaan mihin päädyttiin, voidaan ainakin sanoa että meillä on puhtaat paperit. On kerrottu etukäteen, mikä on lopputulema. On vaikea nähdä, että skenaarioita joita hallitus on asettanut ja onnistumisia joita on hehkutettu, saadaan tällä ratkaisulla aikaan.
Kokoomuksen valtuutettuna Kauniaisissa istuva Binga Tupamäki arvioi kannanoton olevan tärkeä erityisesti niille kansanedustajille, jotka kenties vielä empivät, mille kannalle eduskunnan tulisi asettua.
– En usko että tämä tulee kaatamaan hallitusta, mutta tämä antaa yksittäisille kansanedustajille miettimisen aihetta ja voi olla viimeinen silaus niille kansanedustajille jotka eivät täysin usko soteen tai epäilevät sitä.
Vesikansa: Pikkukorjaukset eivät riitä
Helsingin sote-asioista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa, vihr., muistutti yhteisen kannanoton lähettäneen viestin yli miljoonan ihmisen näkökulmasta.
– Ehdottomasti tämä oli tarpeen järjestää, Vesikansa arvioi valtuustojen yhteistä kokoontumista.
– Tiedetään että hallitus on tehnyt tietyn diilin, sitä on vaikea alkaa korjaamaan ilman että joku jalka jakkarassa alkaa horjumaan. Mutta nämä korjaukset ovat ehdottoman tärkeitä, muuten emme saa sitä terveydenhuollon järjestelmää jonka Suomi ehdottomasti tarvitsee.
Vesikansan mukaan pikkukorjaukset eduskunnassa eivät riitä.
– Tässä täyty ottaa ihan uudenlaisia aikalisiä. Kaupunkien viesti on selvä: uudistus tässä muodossa pitää pysäyttää.
Juttua muokattu klo 12.25: Korjattu Jussi Saramon sukunimi.
Kyllä on aika erikoista pääkaupunki seudun kuntien toiminta SO-TE uudistuksessa.Kyllä nyt näyttä siltä että uudistus aiotaan jälleen kerran kaataa.Se olisi suuri virhe!