Lahdelle tuhti lisälasku – pyytämättä ja yllättäen
Lahdelle on tulossa viime vuodelta 11 miljoonan euron lisälasku Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä. Meno ei kaupunginjohtomiehiä miellytä. (Kuva Lahden kaupunki/Lasse Häkkinen)
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän määrärahaylitys vuoden 2018 osalta tietää Lahden kaupungille noin 11 miljoonan euron lisälaskua. Koska summa tuntui kohtuuttoman suurelta, niin kaupunginhallitus laittoi marraskuulla tilintarkastusyhteisö BDO Oy:n asialle tarkistamaan, mistä ylitykset johtuvat.
Ja yllätys oli melkoinen, kun ylijäämän syntyvaiheita tarkasteltiin konsultin toimesta. Lähes neljännes eli 24 prosenttia kaupungin maksettavaksi tulevien kustannusten kasvusta aiheutui hyvinvointiyhtymässä kesken vuoden tehdyistä muutoksista kulujen laskentaperusteista. Kaikki tämä ilman, että asiasta olisi kerrottu laskun maksajalle.
-Tämä asia meidän täytyy käydä läpi yhdessä hyvinvointiyhtymän kanssa. Menettely on perussopimuksen vastaista ja on selvitettävä, onko tässä yhtymän virkajohto toiminut omin päin hyvän hallintotavan vastaisesti. Ainakaan missään hyvinvointiyhtymän toimielimessä asiasta ei ole tehty päätöksiä, Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu, sd., ihmettelee.
Tilintarkastusyhteisö BDO Oy:n raportin mukaan kustannusten jakoperusteita oli muutettu hyvinvointiyhtymässä vuoden 2018 aikana peräti 36 kertaa. Jäsenkuntia ei muutoksista informoitu tai niiden kanssa ei käyty perussopimuksen mukaisia neuvotteluja.
HUS on kalliimpi
Tehdyn konsulttiselvityksen mukaan valtaosa Lahden maksuosuuden ylityksestä johtuu muista syistä, kuin lahtelaisten suoraan saamista palveluista. Yli kolmannes (37 %) kertyneestä ylityksestä on yleiskustannusten kasvua.
-Ennustettu määrärahaylitys oli niin hälyttävä Lahden osalta, että halusimme varmistaa mistä ylitys johtuu. Lopulta vain hyvin pieni osa selittyy kaupunkilaisten ikääntymisellä tai sairastavuudella. Yleiskustannusten kasvun takana on ICT-kustannuksia ja yhtymän johdon kuluja. HUS on ollut myös erikoissairaanhoidon ostojen osalta kalliimpi paikka kuin Tampere, Komu kertoo.
Raportoinnissa petrattavaa
Hyvinvointiyhtymän perussopimuksen lähtökohtana on, että kustannukset kohdistetaan käytettyjen palvelujen mukaan. ICT-kustannukset muodostavat merkittävän osan yhtymän talousarvion ylityksestä ja ne vyörytetään kustannuspaikoille suhteessa työasemien lukumäärään, näistä ei kuitenkaan ole ajan tasalla olevaa rekisteriä.
-Selvityksen pohjalta on syytä muuttaa toimintatapoja. Yhtymän talouden raportoinnin täytyy parantua ja talouden hoidon tulee olla selvästi nykyistä läpinäkyvämpää. Kuntien ja yhtymän yhteiset pelisäännöt on syytä sopia aiempaa tarkemmin ja niiden noudattamista on seurattava, sanoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.
Avataanko palvelusopimus?
Lahden kaupungin maksuosuudeksi vuoden 2018 osalta oli sovittu 354 miljoonaa euroa, johon on tulossa tämän hetken tiedon mukaan noin 11 miljoonan euron lisäys. Tämä vuosi pitäisi selvitä 364 miljoonalla eurolla.
Jatkossa Lahti haluaa tiukentaa omistajaohjausta sote-palvelujen tuottamisessa. Samaa viestiä on tullut myös alueen pienemmistä kunnista.
-Meidän tavoitteena on avata yhtymän perussopimus ja vahvistaa omistajapoliittista otetta päätöksenteossa. Haluamme luopua yhtymävaltuustosta ja ottaa käyttöön yhtymäkokousmallin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu kertoo.
Lisää aiheesta: Lahden Timonen: Tarvitsemme sote-kuntayhtymien liiton