Helsinki on turvallinen paikka elää, vaikka aluehallintovirasto asiasta huoltaa kantaa. Näin vakuutetaan Helsingin pelastuslaitoksen taholta.

Helsinki on turvallinen kaupunki elää ja asua, vaikka Etelä-Suomen aluehallintovirasto asiasta huolta kantaa. Pelastuskomentaja Simo Wecksténin mukaan aluehallintoviraston uhkasakon takana on vain yhteen mittariin tuijottaminen.

-Helsinki on turvallinen kaupunki. Meillä on tehty vuosien aikana hyvin tarkka riskianalyysi toiminta-aikoihin liittyen. Nyt on katsottu tilannetta vain yhden ainoan mittarin perusteella eli sen, milloin ensimmäinen pelastusyksikkö on kohteessa.

Aluehallintovirasto asetti pelastuslaitokselle 20 miljoonan euron uhkasakon.

-Meidän pelastustoimen alue on Suomen turvallisin alue, kun lähdetään katsomaan asiaa laajemmin. Meillä on hyvin tarkat tilastot, joiden perusteella voimme verrata toimintaamme Suomen muihin suuriin pelastustoimen alueisiin. Meillä on kiistatta maan paras turvallisuustaso, pelastuskomentaja Simo Weckstén alleviivaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ei pelkkiä punaisia autoja

Helsingin pelastuslaitoksen medialle toimittamat tilastot tukevat pelastuskomentajan viestiä. Helsingin pelastuslaitos on maan eliittiä, kun vahinkoja arvioidaan asukaslukuun suhteutettuna vakavien henkilövahinkojen ja rakennuspalovahinkojen osalta.

-Pitää muistaa, että meidän toiminta on paljon muutakin kuin punaisia autoja. Olemme panostaneet todella paljon viime vuosina onnettomuuksien ehkäisyyn ja se näkyy tilastoissa. Totta kai otamme AVIn uhkasakon vakavasti ja katsomme mitä voimme tehdä, mutta pelkästään yhden asian perusteella ei voi pelastustoimea arvioida, pelastuskomentaja Simo Weckstén painottaa.

Lautakunnassa esillä joulukuussa

Helsingin pelastuslautakunta on käsitellyt viimeksi esille noussutta asiaa joulukuussa 2018, jolloin se otti kantaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston kuulemispyyntöön. Tuolloin lautakunta totesi palvelutason ja pelastustoiminnan palveluiden olevan lainmukaisella tasolla ja nopean avunsaannin olevan riittävän tehokasta ja nopeaa.

-Helsingin pelastustoimen alue on eri mieltä aluehallintoviraston kanssa siitä, että pelastustoimen palvelutasossa olisi pelastuslain 85 §:ssä tarkoitettu huomattava epäkohta. Pelastustoimen näkemyksen mukaan aluehallintovirastolla ei ole perusteita asettaa Helsingin pelastustoimen alueelle velvoitteita korjata palvelutasoa tai asettaa uhkasakkoja asettamansa velvoitteen tehostamiseksi, lautakunnan päätöksessä todetaan.

Näkemyserot uhkasakon taustalla

Pelastuslautakunnan puheenjohtaja Matias Turkkilan (ps.) mielestä uhkasakon takana ovat näkemyserot Helsingin pelastuslaitoksen ja aluehallintoviraston kesken. Pelastuslaitoksen puolella painotetaan omaa monipuolista riskianalyysia, kun aluehallintovirastossa punaisena lankana on ensimmäisen pelastusyksikön paikalle ehtiminen.

-Asia oli meillä pelastuslautakunnassa viimeksi esillä joulukuussa, kun otimme kantaa aluehallintoviraston kuulemispyyntöön. Tässä on vastakkain AVIn ja Helsingin pelastuslaitoksen näkemykset siitä, miten turvallisuutta mitataan. Meillä on huomenna tiistaina seuraava pelastuslautakunnan kokous ja asia nousee varmasti siellä esille, Turkkila arvioi.

Joulukuun 2018 kokouksessa lautakunta päätti, että pelastustoimi tulee ehdottamaan kaupungille, että kaupunki lisää vuodesta 2020 alkaen pelastustoimen käytössä olevia investointimäärärahoja sekä käyttömenoja merkittävällä tavalla riskianalyysissä todettujen tarpeiden mukaisesti. Alustava arvio tarvittavista investointimäärärahojen lisäyksestä on 3,5-5,5 miljoonaa euroa yhtä uutta pelastusasemaa kohden ja käyttömenoissa noin 1,7-1,8 miljoonaa euroa yhtä neljän pelastajan pelastusyksikköä kohden.

 

Kuntalehden uutinen uhkasakosta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*