Hallituksen "historiallinen aamukoulu"
Aikaa kului, ja toimittajat spekuloivat lämpimikseen ”aamukoulun” annista. Metropolihallinnon selvittäminen merkitsisi kokoomukselle, Henna Virkkuselle ja Jussi Pajuselle tappiota. Espoon Jukka Mäkelälle se olisi voitto. Aikataulun lykkääminen taas saattaisi johtaa koko hankkeen rampautumiseen, sillä vaalikausi ei riittäisi kaikkien kuntauudistukseen liittyvien lakien läpiviemiseen tällä vaalikaudella. Eduskunta kun on tulvillaan edellisten hallitusten rauenneita lakiesityksiä. Kuntavaalit olisivat syksyllä, ja niihin puolueiden pitäisi mennä lakki kourassa, ei hallituksesta sanellen.
Aikaa kului lisää, mikä merkitsisi lyhyttä infoa, sillä pääministeri Jyrki Kataisen pitää lähteä Kesärannasta viimeistään klo 11.00 ehtiäkseen lentokentälle ajoissa Washingtonin matkaa varten. Aamukoulu-nimitys johtui siitä, että normaali keskiviikon iltakoulu pidettiin pääministerin matkan takia tiistaiaamuna kello 8.00.
Ministerit poistuvat Kesärannan etuovesta Audeihinsa. Media odottaa telttakatoksessa rakennuksen päädyssä. Kello 10.51 pääministeri Jyrki Katainen, kuntaministeri Henna Virkkunen ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson saapuvat pitämään tiedotustilaisuutta, jota voi seurata myös Ylen nettisivuilta.
– Tämä on historiallinen päätös, aloittaa pääministeri Jyrki Katainen.
Edessä olevat toimittajat vilkaisevat toisiaan. Odotetaan täsmällisiä lukuja, kriteerejä ja vahvan peruskunnan vähimmäisasukasmäärää. Valmistelumuistioissa on puhuttu 20 000 asukkaasta. Niitä ei hallituksen paperi pidä sisällään, vaan niihin ”palataan myöhemmin”. Nyt uudistusta viedään eteenpäin yhdessä kuntien kanssa, niin, että kunnat ovat avainasemassa.
– Keskeinen vastuu on nyt kunnilla itsellään, sanoo pääministeri.
Suunta on siis muuttunut. Uudistukselle annetaan lisäaikaa kohteesta riippuen vuodesta kahteen vuoteen. Metropoliselvityksestä pääministeri ei puhu mitään, mutta se löytyy tiedotteesta. Katainen vastaa vielä toimittajien kysymyksiin ja lopettaa tilaisuuden aikataulunsa mukaisesti. Ministerit jäävät jakamaan yksittäishaastatteluja eri medioille.
Lyhyt tilaisuus ei jää median historiaan uutispommina. Kommentti- ja pääkirjoituspalstoille se sen sijaan tuotti ihmeteltävää ja kommentoitavaa.
Poliitikot aloittivat hallituksen paperin moukaroinnin heti tiedotustilaisuuden jälkeen, ja jatkoivat sitä seuraavana päivänä eduskunnan tiedonantokeskustelussa. Tarkoitus on, että eduskunta äänestää siitä ja samalla hallituksen luottamuksesta vielä ennen juhannusta.
Tiedonannon antaminen eduskunnalle oli täysverinen poliittinen operaatio; sillä sidotaan hallituspuolueiden kansanedustajien kädet ja sillä vietiin oppositiolta mahdollisuus välikysymyksillä uhkailemiseen. Pääministerikin oli opposition tavoittamattomissa turvallisesti Washingtonissa.
Kaikki siirtyy kuntavaalien jälkeiseen aikaan. Tulossa on tärkeät vaalit.
Hannu Lehtilä