Ikä ei ole työmarkkinoilla vain numeroita
Suurta uutista tähän ei sisältynyt, mutta on tärkeää, että asiaa seurataan. Erityisen tärkeää tämä on siksi, että työvoiman ikärakenne muuttuu nopeasti ja nuorten ikäluokkien määrä pienenee. Meillä ei pitäisi olla varaa ikään perustuvaan syrjintään työmarkkinoilla tässä tilanteessa.
Esimerkkejä ilmiöstä löytyy myös tuttavapiiristäni. Eräs tuttavani sai yhteydenoton headhunterilta muutama vuosi sitten. Hän työskenteli huippuasiantuntijana julkisella sektorilla. Työn tarjoajan ja tuttavani tarpeet ja odotukset kohtasivat toisessa tapaamisessa. Työsopimus allekirjoitettiin ja kättä lyötiin päälle. Tapaamisen päättyessä headhunter oli sanonut, että mikäli ikäsi olisi alkanut ”nelosella”, ei olisi enää soiteltu. Tuttavani oli tuolloin 38-vuotias.
Toinen tuttavani sanoi, että hänen alallaan työpaikan vaihto yli nelikymppisellä naisella on erittäin hankalaa. Hän oli hakenut useita eri työpaikkoja. Kaikkiin oli valittu alle nelikymppinen hakija. Tuttavani on nyt tyytynyt kohtaloonsa niin, että hän on jäänyt odottelemaan omassa organisaatiossaan eläköitymisen myötä vapautuvia ylemmän tason tehtäviä. Hän luottaa siihen, että ainakin hänen omassa organisaatiossaan hänen osaamistaan täytyy voida osata arvostaa. Toivotaan, että näin on ja hän reilun kilpailun kautta saavuttaa joskus tavoitteensa.
Miksi tämä on erityisen ajankohtainen aihe? Se on sitä siksi, että tämä on aivan oleellinen osa työurakeskustelua. Periaatteessa työntekijän paikan työmarkkinoilla pitäisi löytyä hänen osaamisensa ja kykyjensä perusteella. Jos työpaikkahakemuksia läpikäydessä ensimmäinen poissulkeva kriteeri on ikä, jää aika huikea osaamispotentiaali hakukriteerien ulkopuolelle.
Tulevina vuosina rekrytoijilla ei liene varaa olla yhtä ronkeleita. Työvoimapula tai ainakin oikeiden pätevien ihmisten saaminen sopiviin tehtäviin tulee olemaan yhä vaikeampaa. Yksityisellä sektorilla voi olla joitakin työnantajia, joilla voi olla varaa ikään perustuvaan diskriminaatioon, mutta moni työnantaja voi joutua olemaan tyytyväinen ihan siihen, että saa ylipäätään työntekijöitä.
Tällöin hyväkuntoiset, motivoituneet ja muutokseen valmiit varttuneemmat työntekijät saattavat olla haluttua väkeä työmarkkinoilla.
Mika Rossi
Kirjoittaja on Accenturen johtaja ja Helsingin asuntolautakunnan jäsen (kesk.).