Kommentti: Mikä meni pieleen, oikeusministeriö?
”Tavoitteena on varmistaa turvallinen äänestäminen kaikille epidemiatilanteesta riippumatta. Suomessa on lähtökohtaisesti hyvät valmiudet järjestää kuntavaalit myös koronatilanteessa.”
Näin julisti oikeusministeriö verkkosivuillaan reilut viisi kuukautta sitten, 1.10.2020.
Sen jälkeen koronatilanne on pahentunut. Haasteita on tullut, kaikkea ei tietenkään ole voinut ennakoida.
Silti on vaikea olla pitämättä päätöstä kuntavaalien siirtämisestä epäonnistumisena. Miten oikeusministeriön johtama vaaleihin varautuminen on käytännössä mennyt? Nyt tehdyn päätöksen perusteella ei täysin putkeen.
* * *
Kuntavaalien valmisteluun koronaolosuhteissa on ollut aikaa kuukausia. Pandemia puhkesi runsas vuosi ennen suunniteltua vaalipäivää.
Käytännössä koko vuoden 2020 oikeusministeriö on viestittänyt, että vaalit viedään läpi suunnitellussa aikataulussa.
Vuodenvaihteen tienoilla alkoi levitä koronavariantti, joka muutti tautitilannetta olennaisesti. Silti vielä maaliskuun alkupäivinä puoluesihteerien keskuudessa oli käsitys, että asiantuntijoiden mukaan vaalit on mahdollista viedä läpi terveysturvallisesti huhtikuussa.
Vaikka koronavuoden aikana huolta on ollut monesta muustakin asiasta kuin kuntavaalien pitämisestä ajallaan, oikeusministeriöllä luulisi olleen riittävästi aikaa vaalien läpiviemisen suunnitteluun turvallisesti.
* * *
Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus – entinen Turun kokoomusvaltuutettu – twiittasi pettymyksen vaalien siirrosta kumpuavan siitä, että vaalit siirretään käytännössä tahdon puutteen vuoksi.
– Eikä vaalien järjestämisen pitäisi olla demokratiassa tahdon asia. Keinot löytyvät, jos tahtoa on, Kattelus twiittasi.
Ihmiset käyvät edelleen kaupassa ja käyttävät joukkoliikennettä. Kirjastoihinkin pääsee pistäytymään. Turvallisen äänestämisen järjestämiseen on juuri esitetty lisärahoitusta kunnille. Miksi se ei nyt onnistukaan?
Mikä siis meni pieleen? Tuliko vaalien siirtämisestä lopulta tahdon asia? Miksei tahtoa keinojen luomiseen löytynyt?
Turnausväsymys vallitsee kaikkialla, kuntavaalien siirtäminen herättää väistämättä huolen turnauskestävyydestä.
Ja kysymyksen siitä, mitä oikeusministeriön vaalien valmistelussa on mennyt pieleen.
Jos turvallisia vaaleja ei voitu taata tällä valmisteluajalla, miten voidaan taata, että vaalit ovat turvalliset kolmen kuukauden päästä?