Vaalivoittaja ja koko maan äänikuningas Juha Sipilä, kesk., sanoi vaali-iltana, että hallituksen kokoonpanon ratkaisevat luottamus, ohjelma ja vasta kolmantena tulosnumerot. Keskusta on ehdoton vaalivoittaja ja perussuomalaiset kiistaton kakkonen. Ne muodostavat tulevat hallituksen perusrungon. Sitten tulee ratkaiseva kysymys, vahvistetaanko tätä kokoomuksella vai demareilla. Jos Sipilä kuuntelee keskustan kentän toiveita, mukaan pitäisi ottaa demarit. Peruspunamullan – keskustan, perussuomalaisten ja demarien – yhteiskannatus on 121 eduskuntapaikkaa, mikä jo yksistään on riittävä enemmistö.

Yhden nukutun yön jälkeen, 20.4.2015, MTV:3 päätoimittajaraati kallistui yksimielisesti porvarihallituksen kannalle. Siis demarit ulos, kokoomus sisään. Eduskuntapaikkoja olisi 124. Perusteena olivat lähinnä samansuuntaiset ohjelmanäkemykset taloudenhoidosta ja kokoomuksen pienempi vaalitappio.

POLITIIKKA EI kuitenkaan ole matematiikkaa, ja niinpä RKP:n kymmenen kansanedustajaa olisi Carl Haglundin johdolla Sipilälle mukava muskelinjatke, jos vaikka Kreikka-asiat aiheuttavat paniikkia perussuomalaisissa.

Sitten Sipilän marssijärjestykseen, jossa ensimmäisenä on luottamus; on arveltu, etteivät Juha Sipilän ja Alexander Stubbin, kok., henkilökemiat kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla. No, samaa voinee sanoa Timo Soinista, ps., ja Stubbista ihan herrojen ulkoisen habituksenkin perusteella. Myös puolueiden kannattajakunnat eroavat suuresti toisistaan. Antti Rinteen, sd., ja Stubbin välinen ”luottamus” tiedetään. Sen sijaan Rinne ”vanhan liiton miehenä” ehkä tulisi juttuun Sipilän ja Soinin kanssa.

SIPILÄN LISTALLA on kakkospaikalla ohjelmakysymykset. Suomen tilannekuvasta kaikki neljä puoluetta ovat aika yksimielisiä. Sopeuttaa pitää, mutta leikkurin käytössä on hajontaa. Kokoomus panisi leikkurin heti käyntiin, muut jakaisivat leikkaukset pehmeämmin pidemmälle aikavälille.

Mutta tärkeä hintakilpailukyvyn parantaminen edellyttää väistämättä työelämän uudistamista, ja tässä on Sipilälle vaikea paikka. Yrittäjä-porvaritaustaisena hän on varmasti lähempänä kokoomusta, mutta ilman vasemmiston ja ay-liikkeen mukana oloa ei Sipilän esittämästä yhteiskuntasopimuksesta tule mitään. On enemmän kuin todennäköistä, että oppositiossa oleva vasemmisto vetäisi ”liikkuvat taakse” heti kun työelämän muutoksista ryhdytään puhumaan. Eikä vasemmiston vielä hallitsema ay-liike jäisi sitä prosessia katsomosta seuraamaan. – Ei ole helppoa, kysykään vaikka lama-ajan pääministeri Esko Aholta.

Kolmantena on sitten vaalien tulos. Sipilä voi ottaa ”hyvällä omallatunnolla” kumman tahansa – kokoomuksen tai demarit – hallitukseen, eikä siinä muotovirhettäkään syntyisi.

EDESSÄ ON SIIS mielenkiintoisia aikoja. Eduskunta järjestäytyy 27.4.2015 alkavalla viikolla ja hallitusohjelmaneuvotteluille on alustavasti varattu aikaa 4.5.2015 alkavalle viikolle.

Kuntien, ja esimerkiksi sote-uudistuksen, kannalta hallituksen kokoonpano on erittäin tärkeä. Peruskysymys kuuluu: julkinen vai yksityinen palvelutuotanto, ja missä suhteessa. Samoin kannattaa jo tässä vaiheessa muistaa tulevan pääministerin muutoslista: turhan byrokratian karsinta, normitalkoot ja joustavuus. Lisäksi hän on luvannut pienentää poliittisten avustajien määrää, pitää etäisyyttä lobbareihin ja palauttaa virkamiesvalmistelun takaisin uudistusten keskiöön. –Luulisin, että tämä tarkoittaa myös kuntien tarkempaa kuulemista.

P.S. Maan yli on siis pyyhkäissyt Sipilä-ilmiö. Vain Helsinki oli sille immuuni. Lisäksi moni keskeinen kuntavaikuttaja menetti eduskuntapaikkansa. Muun muassa Tapani Mäkinen, kok. (Vantaa), Raija Vahasalo, kok. (Kirkkonummi), Jouni Backman, sd. (Savonlinna), Hanna Tainio, sd. (Tampere) ja Heikki Autto, kok., (Rovaniemi) jäivät rannalle. Mutta uusia kuntatähtiäkin nousi eduskuntaan, kirkkaimpana Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, sd., yli 10 000 äänellä. Kaikkien äänikuningattarien ja -kuninkaiden on kuitenkin syytä muistaa Antero Kekkosen, sd., puoluetoverin tyly sivallus eduskunnan aulassa. Kotkan äänikuningas oli tehnyt aikanaan mahtavan tuloksen: ”Kuule, sinun 30 000 ääntäsi jäivät tuon ulko-oven ulkopuolelle. Täällä sinulla on vain yksi ääni”, kuului toverin kannustus.

 Hannu Lehtilä

Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 5/2015

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*