Museoiden sulkeminen kummastuttaa. Myös säästöpäätösten ajankohta herättää ajatuksia.

Museovirasto kertoi viime viikolla sulkevansa Seurasaaren ja Hvitträskin museot sekä Keisarillisen kalastusmajan Kotkan Langinkoskella. Sopeutus merkitsee ensi vuonna yhteensä 2,4 miljoonan euron säästöjä. Samaan aikaan otsikoissa on käsittämätön nikotiinisotku, jatkuva hoitoalan kriisi sekä koko yhteiskunnan läpäisevä sotahysteria.

Seurasaareen on helppo mennä ja siellä on, ainakin on ollut, paljon ihmeteltävää. Kuva: Tommy Pohjola.

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara kehottaa kaupunkeja ja kuntia, erityisesti pienempiä ja syrjäisempiä, hyödyntämään sitä, mikä on paikallista, aitoa, merkityksellistä ja kiinnostavaa. Usein kyse on sen esittämisestä keitä me olemme ja miten olemme päätyneet juuri tänne? Vaattovaara muistuttaa, että kaupungit kaukaa kiertävillä moottoriteillä on samanlainen vaikutus kuin kansallisesti merkittävien museoiden sulkemisella. Kaupunkien ja kuntien tulisi tehdä rohkeita päätöksiä identiteettinsä vahvistamiseksi, yhteisöllisyyden tunteen edistämiseksi ja kuuluisan ainutlaatuisuutensa esittelemiseksi samalla kun ne hyväksyvät sen, että meitä on vähemmän: mistä me luovumme?

Kun kulttuurin rahoitusta vähennetään ja koulutusta ja kulttuuria supistetaan, vaikuttaa se lopulta myös ihmisten yleissivistykseen. Orpon hallitus ei näytä ottavan tätä kehitystä vakavasti.

Kuntalehti: 28.8.2024: Museot ovat keskellä kävijämäärien kulta-aikaa ja silti usko talouteen on romahtanut – useampi kuin joka viides kunnallinen museo on joutunut säästökuurille

Museopäätös herättää kohua. Tämä näkyy sosiaalisessa mediassa ja netin eri keskustelualustoilla, mutta minusta todella mielenkiintoista on se, miten vahvasti kommentit ovat puolesta ja vastaan: Useimmat eivät ollenkaan ymmärrä juustohöylän käyttöä, toiset kehottavat eniten surevia kaivamaan omaa kuvettaan, tai mieluummin lakkauttamaan Ylen – sehän on monien mielestä järkevä ratkaisu, joka tekee hurjasti kasvaneen huolen valtion risasta säästöpossusta tarpeettomaksi.

Kymen Sanomat 24.10.2024: Museovirasto pudotti yt-pommin Kotkaan: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja kiinni ja Merimuseoon supistuksia

Vierailin Seurasaaressa viimeksi viime kesänä. Paikka on Helsingin matkailunähtävyys ja myös päiväkotilasten ja koululaisten suosima retkikohde. Langinkoskella en ole muutamaan hetkeen ehtinyt käydä, mutta muuten kyllä useinkin – ehkä se on niin, että isoisä oli kiinnostunut historiasta ja halusi tämän paikan avulla kertoa asioita seuraavalle sukupolvelle?

Korona ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on laskenut Langinkosken kävijämääriä. Kuva: Museovirasto.

Nyt mainitut kohteet tuskin ovat kokonaan suljettuja, niissä voi käydä ja ihmetellä ympäristöä sekä rakennuksia, jotka todistavat menneestä ajasta. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin opastettu kierros metsän reunalla sijaitsevassa matalassa mökissä tai kosken rannalla sijaitsevassa suuressa huvilassa. Rakennusten huolenpitokin mietityttää.

Lopuksi. Tämä teksti on kirjoitettu joitakin päiviä museouutisoinnin jälkeen. Suuren julkisen kohun jälkeen asiat ovat muuttumassa? Hallitus kertoo harkitsevansa vaihtoehtoja aukioloaikojen pelastamiseksi.