Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen: Ilman toimivia kuntia ei ole toimivaa yhteiskuntaa
Koulutus toimii kuntien ja kaupunkien elinvoiman yhtenä moottorina, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kirjoittaa. Kuva: Kuntaliitto
Kevään kuntavaaleja voi kutsua tulevaisuus-, elinvoima-, koulutus-, hyvinvointi-, arki- tai ilmastovaaleiksi, riippuen siitä, mikä on itselle tärkeää tai ajankohtaista omassa kunnassa tai kaupungissa.
Olemme Kuntaliitossa miettineet, millaiset vaalit näistä historiallisista tuplavaaleista muodostuvat. Mitkä asiat nousevat keskusteluun vaalien alla?
Ymmärtävätkö sekä kuntalaiset että ehdokkaat kuntien uuden roolin ja sen, mistä kuntavaaleissa päätetään?
Sote-palvelut siirtyivät pois, mutta tilalle tulee vastuu työllisyyden, kotouttamisen ja elinvoiman edistämisestä. Tehtävä on haastava, mutta kunnille mieluinen, ja käytettävissä on paljon uusia työkaluja kasvun ja elinvoiman edistämiseksi.
Nyt on aika tutkailla, millä työkalupakin välineillä oman kunnan ja alueen elinvoimaisuutta parhaiten parannetaan.
Myös se, mitä elinvoima omassa kunnassa tarkoittaa ansaitsee oman tarkastelunsa – se nimittäin on muutakin kuin taloudellista kasvua.
Kuntaliittona tulemme nostamaan esille kuntien tärkeitä tehtäviä ja toisaalta myös näkymiä esimerkiksi älykkääseen sopeutumiseen ja kuntiin elinvoiman kasvattajina.
Koulutus on yksi kuntien suurimmista menoeristä, mutta myös tärkeä tulevaisuusinvestointi – yli puolet kunnan budjetista kohdistuu koulutukseen.
Koulutus on koko Suomen osaamisen, elinvoiman ja kasvun perustana: tulevaisuuden osaamiselle, investoinneille ja innovaatioille sekä yleiselle sivistykselle ja hyvinvoinnille.
Kunta luo ympäristön, jossa lapset ja nuoret viettävät arkensa: kunta on lähellä meitä jokaista. Kunnissa ratkaistaan, että nuorille on tarjolla koulutusta, liikuntamahdollisuuksia, nuorisotyötä, kulttuuria, työtä, asuntoja, hyvää elinympäristöä, mielekästä tekemistä ja tulevaisuuden näkymiä – siis turvallista ja viihtyisää arkea.
Kunnat erilaistuvat ja kuntatalouden tilanne vaihtelee. Edelleen ratkaisun avaimet moniin haasteisiin löytyvät kunnilta itseltään. Kasvun, hyvinvoinnin ja älykkään sopeutumisen avaimet kannattaakin ottaa omiin käsiin.
Väestö vähenee kahdessa kolmasosassa kunnista, mikä lisää paineita talouden ja palveluiden tasapainottamiseen. Samalla kasvavissa kaupungeissa kohdataan erilaisia ongelmia.
Kuntien moninaisuus on kuitenkin voimavara: jokainen kunta voi omilla päätöksillään vaikuttaa tulevaisuuteensa. On aika käyttää paikallisia ratkaisuja hyväksi ja tarttua aktiivisesti niihin mahdollisuuksiin, joita kunnilla on – ja niitä on jatkossa entistä enemmän!
Nyt jos koskaan tarvitaan rohkeita ja eteenpäin katsovia päättäjiä, joilla on halua ja taitoa ohjata asiat oikealle kurssille.
Tuore kuntalaistutkimuksemme paljasti, että kunnalliset luottamustehtävät kiinnostavat, mutta asettuminen ehdolle kutkuttaa vain harvaa – meidän mielestämme liian harvaa.
Tämä on huolestuttavaa, sillä erityisesti 40–49-vuotiaiden ja nuorten keskuudessa on paljon potentiaalisia päättäjiä. Nyt on aika saada yhä laajempi joukko kuntalaisia mukaan kuntavaaleihin, joko ehdolle tai vaikkapa tukijoukkoihin tai järjestötoimintaan.
Mitä voisimme tehdä, jotta kunta-asiat kiinnostaisivat entistä laajemmin ja nousisivat trendikkäiksi aiheiksi? Olisiko jotain, mitä voisimme tehdä päätöksentekoilmapiirin parantamiseksi?
Vaalien alla Kuntaliitto nostaa esiin kuntien vaikuttavuuden merkityksen koko Suomen menestyksessä ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamisessa.
Kuntapäättäjän rooli on merkittävä, ja siksi korostamme seuraavia asioita:
- Vaikutat siihen, miten turvallinen ja hyvinvoiva lastemme ja nuortemme tulevaisuus on.
- Pidät hallussasi avaimia koko Suomen elinvoiman kasvattamiseen.
- Päättäjänä kaupunkiseudulla ja kaupungeissa varmistat, että luot hyvinvointia kuntaasi suuremmalle alueelle.
- Päättäjänä teet älykkään sopeutumisen avauksia ja ratkaisuja, joilla turvaat hyvän arjen myös jatkossa.
- Teet laadukkaita päätöksiä ja olet vastuussa rakentavasta päätöksentekoilmapiiristä.
- Ilman toimivia kuntia ei ole toimivaa yhteiskuntaa. Onneksi on kunta!