Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään mielipidekirjoitus (Kuntalehti.fi 24.11) kirvoitti minulta seuraavat kommentit. Rajoitun vain eräisiin hänen kirjoituksensa kohtiin. HUS:lle on siirtynyt viime vuosina merkittävässä laajuudessa Uudenmaan alueen kuntien ja mm. Carean toimintoja. Suurimpia tällaisista siirroista ovat kokonaisten toimialojen kuten ensihoidon tai laboratorioiden siirrot. Kyse on sadoista henkilöistä. HUS tuottaa useimmat näistä toiminnoista suuruuden ekonomialla edullisemmin kuin aikaisempi organisaatio.

Järvenpää toki mainitsikin Uudenmaan alueen väestökasvun yhtenä seikkana, joka selittää myös HUS:n toimintakulujen kasvua. Aina kolmen vuoden välein olemme saaneet lisää väestöä koko Länsi-Pohjan alueen verran! Oikea vertailukohde olisi HUS:n jäsenkuntien maksuosuuden kehitys esimerkiksi vuosina 2006-2016. Sairaalakustannusindeksillä deflatoitu jäsenkuntalaskutus ei ole kasvanut mainittuna jaksona lainkaan. Samaan aikaan on palvelun määrä kasvanut 20 prosenttia ja hoidon laatu ja vaikuttavuus parantuneet.

Toinen asia, jota haluan kommentoida, on henkilöstöryhmien määrien vertailu. Olen hoitanut yksityislääkärinä yli 20 000 vastaanottokäyntiä ja terveyskeskuslääkärinä yli 50 000. Tunnen molemmat järjestelmät – erikoissairaanhoidon lisäksi. Kysymys on aivan eri toiminnoista. Suomalainen terveyskeskus on yli 30 eri toiminnon laaja-alainen preventioon (lastenneuvolat, kouluterveydenhuolto, papa-seulonnat jne) keskittyvä ”monitoimitalo”, jossa hoitohenkilöstön osuus kokonaisuudesta on suuri johtuen juuri edellä mainituista toiminnoista. Yksityinen lääkäriasema on nimensä mukaisesti lääkäriasema. Terveyskeskuksissa lääkäreiden vastaanottotoiminnan osuus on noin 15-20 prosenttia kaikesta terveyskeskuksen toiminnasta. Mielestäni se on liian pieni, mistä johtuukin koko nykyinen sotekeskustelu (”ei pääse lääkärille”). Olen muuttanut yhden terveyskeskuksen sellaiseksi, jossa jokainen pääsi omalle lääkärilleen samana päivänä. Siihen tarvittiin lisää kapasiteettia, toimintamallin muutosta ja uudenlainen palkkausjärjestelmä. Tuon muutoksen jälkeen ei sielläkään lääkärivastaanoton hoito- ja avustavan henkilöstön määrä ollut lääkäreiden määrää suurempi.

Aki Lindén
Toimitusjohtaja

HUS

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä