Kuvituskuva Kuhmon terveyskeskuksesta. (Kuva: Miska Puumala)

Sote-uudistuksella on ollut tarkoitus vastata toimintaympäristön muutoksiin ja turvata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kaikille suomalaisille postinumeroon katsomatta.

Suomalaiset ovat perustellusti huolissaan siitä, että omasta kunnasta joutuu tulevaisuudessa matkustamaan pitkiäkin matkoja saadakseen tarvitsemansa terveys- ja sosiaalipalvelut.

Keskustelu on saanut pontta erityisesti hyvinvointialueiden palveluverkkosuunnitelmista, jotka uhkaavat kaventaa lähipalveluiden saatavuutta, varsinkin reuna-alueilla.

Tässä tilanteessa on selvää, että tarvitsemme selkeitä pelisääntöjä, jotka turvaavat lähipalveluiden säilymisen ja kehittämisen kaikilla alueilla sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta.

Tämän takia tarvitsemme lähipalvelulain. Olemme tehneet kansalaisaloitteen tästä asiasta Kiuruveden (Pohjois-Savo), Pyhäjärven (Pohjois-Pohjanmaa) ja Pihtiputaan (Keski-Suomi) voimin. Kansalaisaloite on laitettu vireille tällä kolmikolla, koska asia koskettaa koko Suomea.

Lähipalvelulakia vaativa kansalaisaloite on allekirjoitettavissa kansalaisaloite.fi palvelussa. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Tämän jälkeen pääsisimme käymään yksityiskohtaisempaa keskustelua, mitä lähipalvelulain sisällön tulisi olla.

Toivomme, että kaikki suomalaiset ja koko kuntakenttä ovat kansalaisaloitteen takana, sillä kyse on suomalaisten hyvinvointipalvelujen tulevaisuudesta.

Laissa määriteltäisiin kansalaisten tarvitsemat palvelut sekä se, missä ajassa ne on ihmisille turvattava.

Toimivat lähipalvelut tukevat ihmisten hyvinvointia, alueiden elinvoimaa sekä Suomen kokonaisturvallisuutta.

Juha-Pekka Rusanen

Kiuruveden kaupunginjohtaja