Valtuutetulta: Kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset heikentävät hyvinvointia
Mikkelin kaupunginvaltuutettu Jarno Strengell (sd.) kirjoittaa ammattiliittojen tavoitteena olevan ettei laajoja työtaistelutoimenpiteitä tulisi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi 2023, että ”kulttuuri on luksuspalvelu, johon Suomessa menee liikaa rahaa”.
Suomessa taide- ja kulttuuri työllistää Tilastokeskuksen mukaan noin 130 000 ihmistä ja tuo verotuloja 3,4 miljardia euroa vuodessa.
Kulttuuri on ihmiskunnan hyvinvointiin ja tiedon jakamiseen liittyvä asia, joka yhdistää ihmisiä. Kulttuurin piiriin kuuluvat muun muassa kieli, taide ja musiikki.
Kulttuuritoiminta tuo elämään säännöllisyyttä ja yhteisöllisyyttä, parantaen mielen lisäksi fyysistä kuntoa, vähentäen sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia.
Kulttuuritoiminta tukee myös maahanmuuttajien kotoutumista.
Kaupunginorkesterit ja teatterit mahdollistavat monella paikkakunnalla yhteistilojen ansiosta lasten- ja aikuisten kulttuurin harrastustoiminnan.
Lisäksi ammattiorkesterin jäsen voi toimia osa-aikaisesti musiikkisoittimen opettajana ja näyttelijä ohjata nuorisonäytelmää.
Jotta hyvin elpyvä kulttuuritoiminta ja lipputulot saadaan koronaa edeltävälle 2019 tasolle, ei valtion avustuksia saisi leikata ja lisätä talousvaikeuksissa olevien kuntien vastuita.
Valtion avustusten vähentyessä, esimerkiksi Mikkelin ja Tampereen teatterit sekä Kansallisteatteri aloittivat henkilöstömenoihin kohdistuvat muutosneuvottelut.
Joillakin paikkakunnilla teatteritoiminnan jatkuminen on vaarassa.
Jo pelkkä avustusten jäädyttäminen nykyiselle tasolle on leikkaus, sillä kulttuurin tuottamiseen liittyvät kustannukset ovat nousseet.
Jarno Strengell
Mikkelin kaupunginvaltuutettu (sd.)
maakuntavaltuuston puheenjohtaja