Riikka Moilanen joutuu vielä pari viikkoa jännittämään, kenet Janakkalassa valitaan kunnanjohtajaksi.(Kuva: Kai Tirkkonen)

Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen valittiin myöhään maanantai-iltana Janakkalan uudeksi kunnanjohtajaksi. Valinnasta jouduttiin kuitenkin äänestämään ja tiistaina Hämeen Sanomat kertoi, että äänestämään joudutaan vielä uudemman kerran. Kaikki ei nimittäin lopulta sujunut kuntalain 41 §:n mukaisesti.

Äänestyksen kulku oli monista kunnanjohtajavalinnoista poikkeava, sillä Riikka Moilanen jäi äänestyksessä alle puoleen suljetussa lippuäänestyksessä annetuista äänistä. Tämä kuitenkin riitti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marko Ahtiaisen mukaan valintaan, sillä Moilanen sai yli puolet hyväksytyistä äänistä. Valtuutetut antoivat kunnanjohtajavaalissa kaikkiaan 32 ääntä, joista kolme hylättiin.

Puheenjohtajan mukaan kaksi näistä hylätyistä äänistä oli tarkoitettu Moilaselle, mutta niitä ei hyväksytty, koska äänestyslipuista ei löytynyt Riikka Moilasen toista etunimeä. Muut ääniä saaneet olivat Pirjo Alijärvi 7, Mikko Salmela 5, Oskari Paavola 1 ja Antti Ahonen 1.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Hämeen Sanomien mukaan pian äänestyksen jälkeen kunnanvaltuuston puheenjohtaja oli huomannut tekemänsä virheen, sillä Riikka Moilanen sai enemmistön hyväksytyistä äänistä, mutta ei enemmistöä kaikista annetuista äänistä. Lehden haastatteleman vt. kunnanjohtaja Maija Nivalan mukaan tässä tilanteessa olisi pitänyt järjestää toinen äänestyskierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken.

Pikavauhdilla uusi kokous koolle

Kuntalehden puhelimitse tavoittama Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Säilynoja (sd.) oli tiistai-iltana tilanteesta harmissaan, mutta vakuutti asian tulevaan kuntoon yhdellä ylimääräisellä hallituksen ja valtuuston kokouksella.

-Meillä on huomenna pikaisesti koolle kutsuttu kunnanhallitus ja jospa me saadaan torstaina esityslistat valtuustolle liikkeelle. Yhdeksän päivää siitä on sitten uusi valtuuston kokous, jossa on esillä vain yksi asia, Säilynoja kertoi jatkosuunnitelmista.

Valtuuston vaalituloksen sekoitti kolme hylättyä ääntä. Enemmistö hyväksytyistä äänistä ei valintaan riittänyt ensimmäisellä kierroksella.

-Kyllä me yritettiin kaikki mahdolliset porsaanreiät etsiä, että miten tilanne saadaan kuntoon, mutta Kuntaliiton asiantuntijoiden neuvo oli, että kunnanjohtaja on valittava uudelleen. Tämä on harmillista, sillä Moilanen sai kuitenkin selvästi eniten ääniä. Ja hylätyistä äänistä ne kaksi, joista puuttui hänen toinen nimensä, olivat sellaisia, joita ei olisi kuulunut hylätä.

-Siinä oli vähän liian tiukka linja, sillä se riittää, että voidaan luotettavasti todeta kenelle ääni on annettu. Mutta virheitä tapahtuu ja nyt me se seuraavaksi korjataan, lupaa Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Säilynoja.

Janakkalan kunnanhallitus käsittelee asiaa huomenna tiistaina. Kaupunginjohtajan valinta pyritään uusimaan juhannusviikolla.

EDIT 4.6. klo 20.15: Juttu kirjoitettu uusiksi Hämeen Sanomien tietojen pohjalta.

EDIT 4.6. klo 20.30: Lisätty kunnanhallituksen puheenjohtajan kommentit asiaan liittyen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pitäkää nyt huoli siitä, että kunnanhallitus kutsutaan koolle hallintosäännön määräyksiä noudattaen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*