Samuli Yrjänä valittiin yksimielisesti Pyhännän kunnanjohtajaksi. (Kuva: Pyhännän kunta)

Samuli Yrjänä valittiin yksimielisesti Pyhännän uudeksi kunnanjohtajaksi. Yrjänä seuraa tehtävässä Ismo Mäkeläistä, joka neljä vuotta virassa toimittuaan irtisanoutui virasta kevättalvella.

Asiakohdan käsittelyssä kuultiin ainoastaan yksi puheenvuoro, jossa kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Konola esitteli valtuutetuille hakuprosessia. Valintapäätös oli valtuustolle ilmeisen helppo, sillä uusi kunnanjohtaja on perin tuttu mies kunnassa.

Pitkä ura Pyhännällä

Yrjänä on toiminut kevään ajan kunnan vs. kunnanjohtajana ja hän on aiemmin työskennellyt Pyhännän kunnan palveluksessa lähes 30 vuoden ajan sivistystoimessa muun muassa sivistysjohtajana ja rehtorina. Pari viime vuotta hän on työskennellyt liike-elämässä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Tulin Pyhännän kunnalle vuonna 1994 luokanopettajaksi. Sen jälkeen olen toiminut koulun johtajana, rehtorina ja sivistysjohtajana, joten talo on kyllä tuttu. Pari vuotta sitten lähdin töihin meidän perheyritykseen. Kun päivät oli tietokoneen ääressä kunnassa ja sitten illat vielä hoiti tietokoneella firman asioita, niin se alkoi tuntumaan liian raskaalta, Yrjänä kertoo Kuntalehdelle.

Pyhännän kunnanjohtajan virkaan oli kymmenen hakijaa, jonka lisäksi kunnanjohtajaksi lopulta noussut Samuli Yrjänä antoi suostumuksensa. Virka tuli avoimeksi, kun edellinen kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen irtisanoutui ja lähti töihin Kuhmoon.

-Kunnanhallituksen puheenjohtaja kysyi minua väliaikaiseksi kunnanjohtajaksi ja sitten myöhemmin vielä, että etkö voisi olla pidempäänkin tässä hommassa. Siinä piti käydä keskustelut yrityksessä ja sitten lupauduin. Yrityspuoli on minulle tuttua, eikä sivistyspuolikaan ole tuntematonta, Samuli Yrjänä taustoittaa ratkaisuaan.

Merkkejä paremmasta

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhännän kunta tunnetaan teollisista työpaikoistaan. Jukkatalon konkurssin myötä 1600 asukkaan paikkakunnalta katosi parisataa työpaikkaa loppukesästä 2023. Vaikka teollisia työpaikkoja jäi yhä runsain mitoin, niin isku oli kova.

-Kun yrittäjien kanssa on keskustellut, niin he ovat kertoneet, että pieniä merkkejä siitä, että ollaan lähdössä ylöspäin on näkynyt, Yrjänä toteaa.

Talouden elpyminen ja työpaikkojen pysyminen paikkakunnalla ovat pienen kunnan verotulojen kehityksen kannalta elintärkeää. Tosin tuulivoimalat tahkoavat kunnalle kiinteistöverotuloja, mutta työ pitää ihmiset paikkakunnalla ja kunnan elinvoimaisena.

-Vaikka pieniä merkkejä paremmasta onkin näkyvissä, niin tarkkana tässä saa olla. Valtionosuusjärjestelmän uusiminen, työvoimapalvelujen siirtyminen kunnilla ja Pohteen kanssa käytävät neuvottelut sote-tilojen vuokrasopimuksista ovat kunnalle isoja asioita, Samuli Yrjänä muistuttaa.

EDIT 11.6. klo 9.30: Alkuperäistä juttua täydennetty Samuli Yrjänän haastattelulla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*