Carita Maisilalla on jo 11 vuoden kokemus kunnanjohtajana toimimisesta.

Mynämäen kunnanjohtajaksi maanantaina valittu Carita Maisila saa johdettavakseen kunnan, joka on hänelle erityisen rakas ja tuttu.

– Olen syntyisin Mynämäestä ja Mynämäen lukion kasvatteja. Vartuin pienessä Munttisten kylässä ja kävin lähimpänä olevaa Tarvaisten kyläkoulua. Sisko perheineen asuu kotitilalla ja vaikuttaa aktiivisena kuntalaisena kyläyhdistyksessä. Tuntuu ihan erityisen hienolta päästä johtamaan lapsuuden kotikuntaa, johon on sukupolvien mittaiset siteet.

Suvun siteet myös Mynämäen kunnan päätöksentekoon ovat vahvat, siilä Carita Maisilan äiti Päivi Maisila, kesk., on kunnanhallituksen puheenjohtaja. Hän väistyy tehtävästä, kun tytär aloittaa kunnanjohtajana.

Carita Maisila kertoo viihtyneensä ”valtavan hyvin” Marttilassa, parintuhannen asukkaan varsinaissuomalaisessa kunnassa. Silti 7600 asukkaan Mynämäki houkutti.

– Marttila on upea, ainutlaatuisen elinvoimainen ja yhteisöllinen kunta. Mynämäen mahdollisuudet, innostavat ihmiset sekä tilaisuus haastaa omaa osaamista kävivät lopulta niin houkutteleviksi, että päätin laittaa itseni likoon rekrytointiprosessissa, Maisila kertoo.

Hän sanoo perehtyneensä viimeisten viikkojen aikana Mynämäkeen uudesta näkökulmasta ja käyneensä monia hyviä ja innostavia keskusteluja mynämäkeläisten kanssa.

– Kunnan yrityskenttä on monipuolinen, yhdistykset aktiivisia ja sen sijainti reilun vartin päässä Turusta sujuvaliikenteisen VT 8:n varressa on erityinen vetovoimatekijä. Olennaista on huolehtia siitä, että palvelut toimivat ja arki on sujuvaa, jotta kunnassa on hyvä elää onnellista elämää. Kuntalaisten on tärkeä kokea kotikunta omaksi ja luotettavaksi. Kun pitovoima vahvistuu, se näkyy ulospäin ja yhdessä selkeän viestinnän kanssa se vahvistaa kunnan vetovoimaa.

Maisila ajattelee, että hyvinvointialueuudistuksen toteutuminen antaa pienille kunnille lisää elintilaa, parantaa talouden ennakoitavuutta ja mahdollisuuksia keskittyä elinvoiman vahvistamiseen.

– Huolena tietysti on talouden kaventuminen ja esimerkiksi investointikyvykkyyden heikkeneminen. Se huolettaa myös, minkälainen kumppani valtio on kunnille jatkossa. Jos hyvinvointialueilla ei rahat palveluiden järjestämiseen riitä, nipistetäänkö se kuntien rahoituksesta? Tämä osaltaan lisää tarvetta kunnan tulopohjan laajentamiseen ja vahvistamiseen paikallisin toimin, hän pohtii.

Maisila, 38, aloitti kunnanjohtajana Marttilassa 2012 vain 27-vuotiaana, joten hänellä on nyt jo 11 vuoden kokemus kunnanjohtajana toimimisesta.

– Kunnanjohtajan työssä saa ainutlaatuisella tavalla yhdistää kovaa osaamista, asiantuntemusta, ihmisten kanssa yhteistyössä toimimista, ideointia ja kokeiluakin. Juuri tästä yhdistelmästä olen pitänyt valtavan paljon.