Ari Lindeman valittiin kaupunginjohtajaksi 24.4.2021 ja hän aloitti kaupunginjohtajan tehtävien hoitamisen 29.9.2021. (Kuva: Imatran kaupunki)

Imatran kaupunginvaltuusto päätti perjantaina purkaa vt. kaupunginjohtaja Ari Lindemanin virkasuhteen koeajalla luottamuspulan vuoksi. Lindeman valittiin kaupunginjohtajaksi 24.4.2021 ja hän aloitti kaupunginjohtajan tehtävien hoitamisen 29.9.2021.

Asiasta käytiin kaksi äänestystä.

SDP-ryhmän puheenjohtaja Antero Lattu teki kaupunginhallituksen esityksestä poikkeavan muutosesityksen, jossa esitettiin tilapaisen valiokunnan perustamista tutkimaan vt. kaupunginjohtajan luottamusta. Markku Pentikäinen teki kokoomusryhmän puolesta muutosesityksen kaupunginhallituksen pohjaesityksen täydentämisestä siten, että vt. kaupunginjohtajan virkasuhde päättyy välittömästi koeajalla perjantaina 25.3.

Molempia esityksiä kannatti useampi valtuutettu. Ensin valtuusto äänesti kahdesta muutosesityksestä. Pentikäisen tekemä muutosesitys voitti äänestyksessä Latun muutosesityksen 25–18. Seuraavaksi valtuusto äänesti kaupunginhallituksen pohjaesityksestä ja Pentikäisen muutosesityksestä. Pentikäisen esitystä kannatti 25 valtuutettua. Yhteensä 18 valtuutettua äänesti tyhjää.

Eriävän mielipiteen päätöksestä jätti 16 valtuutettua.

Ennen äänestystä valtuustossa käytiin yli kolme tuntia kestänyt keskustelu Lindemanin asemasta. Ryhmäpuheenvuoroissa kokoomus, perussuomalaiset, vihreät ja kristillisdemokraatit kannattivat virkasuhteen katkaisemista koeajalla. SDP:n ryhmä oli tilapäisen valiokunnan asettamisen kannalla.

– Päätös ei ollut kenellekään helppo eikä kenellekään mieluisa. Kunnioittamista on se, että arvostamme toistemme argumentteja tässäkin tilanteessa. Valtuuston varapuheenjohtaja Antero Lattu totesi hienosti, että meillä on tämänkin jälkeen tarve kohdata toisemme reilusti silmästä silmään. Toistemme mollaaminen saisi nyt loppua. Päättäjinä meidän tulee olla kaikissa tilanteissa valtuuston arvovallan mukaisia, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Helminen, kok., toteaa Imatran kaupungin tiedotteessa.

Valtuustossa käytiin keskustelua myös siitä, milloin Lindemanin koeajan katsotaan alkaneen. Lindeman aloitti kaupunginjohtajan tehtävien hoitamisen 29. syyskuuta, mutta hän oli ollut kaupungin palveluksessa perehdyttämisjaksolla jo syyskuun alusta lähtien. Asiaa valtuustolle selvittänyt lakimies Onni Hietalahti kallistui sille kannalle, että koeaika alkoi vasta sitten, kun Lindeman ryhtyi hoitamaan kaupunginjohtajan tehtäviä.

Vt. kaupunginjohtajan tehtäviä hoitaa jatkossa hallintosäännön mukaisesti nykyinen strategia- ja hallintojohtaja Matias Hilden.