Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus esittää Turkuun pormestarimallia
Kuntalehdessä keskusteltiin pormestarimallista kesällä 2000. Suomalaiskunnista ensimmäisenä pormestarimalliin siirtyi Tampere vuonna 2007.
Turku saattaa siirtyä pormestarimallin vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen. Kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän uudistamisen valmistelua johtanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus, kok., esittää tiistaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että kohti päätöksentekoa edetään pormestarimallin mukaisesti.
– Toimintaympäristön muutos ja suuren kaupungin roolin muuttuminen edellyttävät poliittisen prosessin vahvistamista, ja muiden kaupunkien kokemusten perusteella pormestarimalli on onnistunut tuottamaan tavoiteltuja vaikutuksia, todetaan päätösesityksessä.
Pormestarimallin katsotaan antavan päätöksenteolle kasvot aiempaa selkeämmin kasvot.
– Malli vahvistaa demokratiaa antamalla kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa merkittävästi aiempaa suoremmin kaupungin ylimmän poliittisen johdon valintaan, Turun mallia valmistelleessa raportissa kirjoitetaan.
Turun pormestarimallissa kaupunginvaltuusto valitsisi pormestarin ja kolme apulaispormestaria. Jos soteuudistus etenee ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy pois kaupungeilta, apulaispormestarien määrä mietitään uudelleen.
Turun pormestari toimisi kaupunginhallituksen ja kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajana. Apulaispormestarit toimisivat oman tehtäväalueensa suurimpien lautakuntien puheenjohtajina ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajina. Lisäksi kaupunginvaltuusto valitsisi konsernijohtajan.
Pormestarimallin on ottanut käyttöön kuusi suomalaiskuntaa. Ensimmäisinä pormestarimalliin siirtyivät Tampere 2007 ja Pirkkala 2009. Helsingistä ja Tuusulasta tuli pormestarivetoisia kuntavaalien 2017 jälkeen, Kärkölästä tammikuussa 2018 ja Puolangasta kesäkuussa 2018. Lisäksi Lahdessa on tehty päätös pormestarimalliin siirtymisestä, kun vaalikausi vaihtuu 2021.