Puheenjohtajan nuija ja tietokoneen hiiri ja näppäimistö valtuustosalissa.
Kuva: Ville Miettinen

Pyhärannan kunnanhallitus on päättänyt käynnistää kuntalain 43§:n mukaisen menettelyn vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiön irtisanomiseksi. Hiitiö on toiminut Pyhärannan vt. kunnanjohtajana heinäkuusta 2018, ja kunnanhallituksen mukaan viranhoidossa on ollut epäselvyyksiä ja ongelmakohtia lähes koko ajan.

Kunnanhallitus on laatinut peräti 18-kohtaisen listauksen luottamuspulan perusteista. Hiitiön katsotaan muun muassa vähätelleen luottamushenkilöitä, pimittäneen päätöksenteon kannalta keskeisiä asioita, pitkittäneen, viivytelleen ja jopa jarruttaneen päätösten toimeenpanoa sekä ylittäneen vakavalla tavalla toimivaltansa.

Esimerkkinä toimivallan ylityksestä mainitaan vt. kunnanjohtajan laatimat lukuisat vastaukset hallinto-oikeuden ja Avin vastinepyyntöihin. Kunnanhallituksen mukaan vt. kunnanjohtaja ei ole tuonut vastinepyyntöjä kunnanhallituksen tietoon.

Hiitiölle järjestetään kuulemistilaisuus, johon osallistuvat kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajistot. Kuulemisen jälkeen kunnanhallitus päättää jatkotoimenpiteistä.

Päätös irtisanomismenettelyn käynnistämisestä syntyi kunnanhallituksessa äänin 5–2. Voittaneen esityksen takana olivat kunnanhallituksen puheenjohtaja Jyrki Nurmi sekä hallituksen jäsenet Helka Huttela, Tino Halminen, Heidi Arvonen ja Anna Kim. Kaikki kuuluvat Pyhärannan kuntapolitiikassa valtaa pitävään Yhteinen Pyhäranta -ryhmään. Vastaan äänestivät kokoomuslaiset Markku Laine ja Sirkka Pirttinokka.

Pyhärannan valtuusto valitsi Harri Hiitiön ensimmäisen kerran kunnanjohtajaksi jo heinäkuussa 2018, mutta Turun hallinto-oikeus kumosi valinnan. Hallinto-oikeus katsoi päätöksen syntyneen virheellisessä järjestyksessä, koska valtuuston puheenjohtaja määräsi yhden valtuutetun ulos kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Hiitiö valittiin uudestaan virkaan maaliskuussa 2020. Jo tuossa kokouksessa viisi valtuutettua jätti esityksen, että valtuusto käynnistäisi menettelyn kunnanjohtajan irtisanomiseksi.

Hiitiön valinnasta on edelleen vireillä valitus Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Hän on toiminut valitusten takia vt. kunnanjohtajana, eikä hänellä ole johtajasopimusta.

– Kunnanjohtajan täytyy, tehtävän onnistuneeksi hoitamiseksi, nauttia valtuuston luottamusta. Viime valtuustokaudella sama asia oli vireillä samoin perustein. Tuolloin valtuusto päätti äänin 12–6, ettei tilapäistä valiokuntaa perusteta. Vaalit toivat muutoksen valtuuston voimasuhteisiin. Uudessa valtuustossa on asiaa aiemmin ajaneilla 2/3 -määräenemmistö, joten lopputulos on selvä, Hiitiö toteaa Kuntalehdelle.

EDIT: Lisätty Hiitiön kommentti 17.12. klo 11.11.