Tero Nissinen pyöräilee ensi kesänä Salon suunnalla. Kahdeksan vuoden pesti Kemissä päättyy ennen vuodenvaihdetta.

Maanantaina Salon kaupunginjohtajaksi valittu Tero Nissinen on toiminut Kemissä kaupunginjohtajana kahdeksan vuotta. Kun kaupunginjohtajan paikka Salossa tuli auki, niin ensimmäistä kertaa koko aikana Nissinen päivitti CV:n ja pisti hakupaperit menemään.

-Minulla oli määräaikainen kaupunginjohtaja pesti Kemissä loppumassa ensi kesäkuussa ja Salon avoin paikka tuli sopivaan saumaan. Ensi kesänä minulla olisi tullut täällä Kemissä yhdeksän vuotta täyteen. Oli sopiva aika etsiä uusia haasteita. Jo kolme vuotta sitten, kun Lauri Inna valittiin Saloon kaupunginjohtajaksi, harkitsin hakemista. Silloin kuitenkin koin, että olisi ollut liian varhaista hakea Kemistä muualle.

-Myös henkilökohtaisesti Salo oli kiinnostava paikkakunta. Minun juuret ovat Tampereella ja vanhempani asuvat siellä yhä. Pääkaupunkiseudulla minulla on paljon urheilun ja ammatin kautta tulleita kavereita, perustelee Nissinen ratkaisuaan.

Ammatillisia haasteita

Loikka pohjoisesta etelään on melkoinen. Reilun 20 000 asukkaan Kemi ja yli 51 000 asukkaan Salo eroavat toisistaan monin eri tavoin.

-Salo on kiintoisa kaupunki siellä kasvukolmion sisällä. Siellä on taustalla takavuosien iso kuntaliitos ja Nokian toiminnan alasajon seurauksena tapahtunut äkillinen rakennemuutos. Se ihan erilainen logistiikaltaan kuin pinta-alaltaan pieni ja tiivis Kemi. Siellä on monenlaisia ammatillisesti kiinnostavia haasteita, Tero Nissinen pohtii.

-Salossa on tehty rohkeita päätöksiä, mutta Nokian tuoma yhteisöveropotti oli niin suuri, ettei sitä ole pystytty vielä paikkaamaan. Kasvu-Suomen dynamiikkaa antaa mahdollisuuksia eri tavalla kuin täällä pohjoisessa tapahtuu, Nissinen jatkaa.

Kahdeksan Kemin vuoden aikana kaikkea ei saatu valmiiksi. Kuntatalous on yksi suurimmista haasteista. Sote-uudistuksen toteutuessa myös Meri-Lapin iso 15 vuoden ja miljardin euron sote-ulkoistus työllistänee Nissisen seuraajaa.

-Kemissä on kärsitty pitkäaikaisesta kestävyysvajeesta ja sen juurisyitä emme ole vielä onnistuneet täysin taklaamaan. Pari vuotta sitten teimme tällä alueella ison sote-ulkoistus ja seuraavalla kierroksella sovitellaan, miten se hallituksen maakuntamalliin istuu, Tero Nissinen arvioi.

Kemissä iso mahdollisuus

Suuria mahdollisuuksiakin Kemissä on. Yksi niistä on työn alla oleva suomalaisen metsäteollisuuden kautta aikain suurin investointi. 

-Toivottavasti asiat etenevät niin, että Metsä Fibre pääsee loppuvuodesta tekemään investointipäätöksen biotuotetehtaasta. Se investointi on toteutuessaan todella merkittävä asia Kemille ja koko Lapille, painottaa Tero Nissinen.

Toteutuessaan Metsä Fibren investoinnin arvo olisi 1,5 miljardia euroa. Se on suurin, mitä suomalaisen metsäteollisuuden historiassa on tehty. 

Tero Nissisen kaupunginjohtajan virka Kemissä on ollut määräaikainen. Työt Kemissä alkoivat vuonna 2012 ja määräaikaista virkasuhdetta jatkettiin kertaalleen vuonna 2017. Mies ei kokenut järjestelyä hankalaksi.

-Itse halusin aikanaan, että jatkopestikin on määräaikainen. Sen verran haasteellisia asioita on tässä virassa työpöydällä, että minulle määräaikaisuus sopi hyvin. Tämä aika syö näissä hommissa miestä ja kasvoja.

Muuttokuorma Kemistä 751 kilometrin päähän Saloon starttaa liikkeelle joulukuun puolivälin maissa.

-Alustavasti on sovittu, että aloitan Salossa vuodenvaihteessa. Sitä ennen käyn kyllä siellä pari kertaa tutustumiskäynnillä. Kemissä on tässä loppuvuoden aikana vielä budjetin teko työn alla ja kouluverkkoratkaisukin pitäisi saada tehtyä. Sen jälkeen ennätän pitää vielä vähän lomaa, Saloon suuntaava Tero Nissinen kertoo aikatauluista.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*