kuva: Ruokolahden kunta
Ruokolahden valtuuston päätöksiä puntaroidaan Itä-Suomen hallinto-oikeudessa.

Ruokolahden kunnanjohtajan viran täyttäminen voi jälleen mutkistua.

Kunnanjohtajaksi elokuussa valittu Anu Sepponen on valittanut Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Ruokolahden valtuuston 19. lokakuuta tekemästä päätöksestä, jolla virka avattiin uudelleen haettavaksi. Hän on valittanut myös valtuuston syyskuisesta päätöksestä, joka koski hänen johtajasopimustaan.

Sepponen valinta kariutui, kun kunnan ja Sepposen neuvottelut johtajasopimuksesta menivät umpisolmuun. Ruokolahti avasi viran uudelleen haettavaksi ja on täyttämässä sen ensi viikon maanantaina. Kunnanhallitus esittää Puumalan kunnanjohtajan Matias Hildenin valintaa.

Johtajasopimusta koskevassa valituksessaan Sepponen toteaa, että valtuuston käsiteltäväksi toimitettiin luonnos, jota ei edes käytetty hänen hyväksyttävänään. Valituksen mukaan valtuusto voi hyväksyä vain sellaisen sopimusluonnoksen, joka on myös toisen osapuolen eli kunnanjohtajan hyväksymä.

– Muussa tapauksessa kysymyksessä on lähinnä kunnanvaltuuston epävirallinen kannanotto johtajasopimusehdoista – ei missään tapauksessa velvoittava päätös, valituksessa todetaan.

Sepposen mukaan myös valtuuston syyskuussa tekemä päätös kuuden kuukauden koeajasta on lainvastainen. Koeajasta olisi pitänyt päättää jo valinnan yhteydessä eikä vasta silloin, kun johtajasopimusta hyväksyttiin.

Viran uusi haku katsotaan lainvastaiseksi, koska kunnanvaltuusto ei voi yksipuolisesti todeta virkasuhdetta rauenneeksi.

– Sepposen ei ole missään tapauksessa voitu edellyttää ottavan vastaan virkasuhdetta, jonka ehtoja ei ole hyväksytty lainmukaisessa järjestyksessä.

MainosValituksessa katsotaan, että Sepposen virkasuhde on edelleen voimassa, ja tästä syystä virkaa ei voida täyttää uudelleen eli laittaa haettavaksi.