Taipalsaari valitsi Kari Kuuramaan - työmaana talouden kääntäminen
kuva: Taipalsaaren kunta
Etelä-Karjalassa sijaitseva 4 800 asukkaan Taipalsaari sai tiistaina uuden kunnanjohtajan.
Taipalsaaren valtuusto valitsi Kari Kuuramaan tiistaina uudeksi kunnanjohtajaksi.
Kuuramaa on yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt Enonkosken kunnanjohtajana vuodesta 2012 ja toiminut sitä ennen muun muassa Punkaharjun perusturvajohtajana.
Valtuusto valitsi Kuuramaan lukemin 15–10. Vastaehdokkaana virkavaalissa oli Jussi Teittinen, joka on toiminut kaupunginjohtajana Heinolassa ja kunnanjohtajana Mäntyharjussa ja Tuusniemellä.
Taipalsaari joutui etsimään uutta kunnanjohtajaa, kun Jari Willmanin virkasuhde purettiin kesäkuun alusta lukien. Myös sen jälkeen kunnanjohtajan tehtäviä hoitanut hallintojohtaja Johanna Mäkelä jättää Taipalsaaren ja siirtyy Lemin hallinto- ja talousjohtajaksi. Vt. kunnanjohtajana Kuuramaan aloittamiseen saakka toimii tekninen johtaja Samuli Kakko.
Taipalsaaren taloushuolien kimppuun
Kari Kuuramaa on syntyisin Enonkoskelta ja on tehnyt työuransa tähän saakka Savonlinnan seudulla.
– Hakeuduin Taipalsaarelle uusien haasteiden perässä. Tuntuu, että nykyisessä tehtävässä olen antanut sen minkä olen pystynyt. Muutto toiselle seudulle on hyppy ”tuntemattomaan”, mutta samalla erinomainen tilaisuus itselle uudistua, Kuuramaa sanoo.
Taipalsaari painii ankarien talouspulmien kanssa. Asia on Kuuramaalla hyvin tiedossa.
– Tilanne on haasteellinen ja näkymä karu, ellei mitään tehdä. Kunta on kuitenkin jo ottanut ensimmäisiä askeleita taloustilanteen korjaamiseksi. Ensimmäiset ulkopuolisen konsultin analyysit osoittavat, että käänne parempaan on tehtävissä ja kustannussäästöjä voidaan saada kunnan omasta toiminnasta, Kuuramaa sanoo.
– Kunnan budjetista suuri osa on Eksoten ostopalveluja, joten sen merkitys talouteen on myös suuri. Ei voi olla kyllä niin, että kuntayhtymä tuottaa vuosittain miljoonaluokan negatiivisia yllätyksiä, kuten nyt näyttää käyneen.
Kuuramaan mukaan on selvää, että sote-menot eivät ole vähenemään päin.
– Mutta menokehitykseen pitää saada ennakoitavuutta ja että se on jossain suhteessa yleiseen kustannusten nousuun, Kuuramaa pohtii.
EDIT: Kuuramaan kommentit lisätty 28.11 klo 9.15