100 miljoonaa euroa valinnanvapauden pilotointiin
Suunhoidon yksiköitä pilotoidaan Keski-Suomessa 5 miljoonalla ja Uudellamaalla 20 miljoonalla eurolla.
Kymmenen maakuntaa sai yhteensä sata miljoonaa euroa valinnanvapausmallien testaamiseen. Tasan sosiaali- ja terveysministeriön jakamat rahat eivät jakautuneet, sillä myönnetyt summat vaihtelivat Uudenmaan 45 miljoonasta eurosta Keski-Pohjanmaan kahteen miljoonaan.
Tai tosiasiassa suoraan maakunnille myönnetty pilottiraha oli 99 miljoonaa. Rahapotista kun se puuttuva miljoona käytetään pilottien hallinnointiin ja tietojärjestelmien kehittämiseen.
Nyt rahoitettuja pilottihankkeita on neljänlaisia. Piloteissa kokeillaan sosiaali- ja terveyskeskuksen (Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Savo, Uusimaa) ja hammashoitolan (Keski-Suomi, Uusimaa) valintaa sekä asiakassetelin (Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Päijät-Häme, Uusimaa) ja henkilökohtaisen budjetin (Etelä-Savo, Keski-Pohjanmaa, Päijät-Häme ja Satakunta) käyttämistä.
Essotelle kaksi pilottia
Etelä-Savo oli yksi rahoitusta saaneista maakunnista. Ministeriö myönsi 4,5 miljoonaa euroa henkilökohtaisen budjetin pilottiin ja 2 miljoonaa asiakassetelipilottiin.
Henkilökohtaisen budjetoinnin pilotissa palvelut määrittyvät yksilökohtaisesti asiakkaan tarpeiden ja asiakassuunnitelman mukaan. Asiakasseteli-pilotissa asiakassetelillä voi saada muun muassa sosiaalista kuntoutusta, kotipalvelua, asumispalveluja tai vammaisten henkilöiden työtoimintaa. Molemmissa piloteissa asiakas saa valita itse palveluntuottajan.
-Tavoitteenamme on mahdollistaa palvelujen käyttäjille tulevan lain hengenmukainen valinnanvapaus ja lisätä mahdollisuutta osallistua omien palvelujensa suunnitteluun. Tämä tarkoittaa myös riittävää ja ymmärrettävää tietoa vaihtoehdoista, jotta asiakas saa tukea valitsemiseen, maakunnan valinnanvapausvalmistelusta vastaava, Pieksämäen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Tuija Haatainen sanoo.
Päijät-Häme haluaa eturiviin
Päijät-Häme sai asiakasseteli-pilottiin kolme miljoonaa ja viisi miljoonaa henkilökohtaisen budjetin pilotointiin. Maakunta on jo aiemmin päässyt mukaan palvelusetelikokeilun laajennukseen.
-Päijät-Häme haluaa olla ensimmäisten joukossa siirtymässä laajempaan valinnanvapauteen. Palvelusetelikokeilun laajennus käynnistyi meillä toukokuun alussa ja ensimmäiset asiakkaat ovat siellä jo valintoja tehneet, strategiajohtaja Timo Luona kertoo.
Kaikille maakunnille ei rahaa tässä vaiheessa riittänyt. Seuraava hakukierros järjestetään ensi syksynä. Pilottihankkeita hallinnoivat vastuukunnat tai kuntayhtymät, koska uudet maakunnat muodostetaan vasta vuoden 2020 alussa.
Aiheesta enemmän valtioneuvoston sivuilla