Jotta työmatkapyöräily voisi merkittävästi yleistyä, pyöräily pitäisi ottaa huomioon asuinpaikan lisäksi myös työpaikkojen sijaintia suunniteltaessa, kirjoittaa Anna Strandell. Kuvassa uusi pyöräväylä Pohjoisbaana Helsingissä pääradan vieressä. (Kuva: Ville Miettinen)

Tyytymättömyys oman asuinalueen joukkoliikennepalveluihin on kasvanut entisestään Asukasbarometri 2016:n vastausten perusteella. Tyytymättömyys on suurta erityisesti alle 50 000 asukkaan taajamissa, taantuvissa taajamissa ja väljästi rakennetuilla omakotialueilla.

Taajamien reuna-alueiden omakotialueilla asuvista vastaajista 18 %:lla ei ole joukkoliikennettä lainkaan asuinalueellaan ja 32 %:lla puuttuu lähipysäkki. Joukkoliikenteen käyttö on hyvin vähäistä alle 100 000 asukkaan taajamissa, tuloksista selviää.

Toisaalta vastaajista 90 prosenttia oli tyytyväisiä asuinalueensa viihtyisyyteen.

Viihtyisyyteen vaikuttavien tekijöiden tärkeysjärjestys on muuttunut, ja kuudessa vuodessa asuinpaikan valintakriteereissä on tapahtunut muutos, kirjoittaa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vanhempi tutkija Anna Strandell SYKEn blogissa.

Yksi viihtyisyyteen suuresti vaikuttavista tekijöistä on juuri joukkoliikennetarjonta.

– Aiempaa useammin kodin toivotaan sijaitsevan alueella, jossa on hyvät joukkoliikenneyhteydet sekä hyvät mahdollisuudet kävelyyn ja pyöräilyyn, Strandell kirjoittaa.

Barometrin mukaan asumistoiveet urbanisoituvat ja kerrotalomainen asuminen kasvattaa suosiotaan omakotiasumisen kustannuksella. Ikääntyvät ja opiskelijat suosivat keskustojen kerrostaloja, toisaalta pienten lasten perheetkin jäävät kaupunkien ydinalueille aiempaa useammin.

Asumismieltymysten muutokset kannattaa ottaa huomioon kaupunkien kehittämisessä, Strandell muistuttaa.

– Kerrostaloasuntojen kysyntää keskustoissa ja lähellä palveluja lisää myös se, että ikääntyneen väestön määrä kaupunkialueilla kasvaa voimakkaasti lähivuosikymmeninä. Ikääntymisen myötä yhä pidempi osuus elämästä vietetään pienissä asuntokunnissa.

Uusien pientaloalueiden avaaminen kaupunkien reunoilla ei nyt vastaa muuttuneeseen kysyntään. Sen sijaan tarvitaan täydennysrakentamista sijainniltaan hyville alueille.

Asukasbarometri 2016 on kyselytutkimus kaupunkimaisten asuinympäristöjen laadusta vähintään 10 000 asukkaan taajamissa. Aiemmat Asukasbarometrikyselyt on tehty 1994, 2004 ja 2010.

Tutkimukseen: Asukasbarometri 2016 – kysely kaupunkimaisista asuinympäristöistä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*