Kemi sai jättipotin. 1,6 miljardin euron panostuksella kaupunkiin saadaan rakennettua Metsä Fibren uusi biosellutehdas. (Havainnekuva: Metsä Group)

Suomen kaikkien aikojen suurin teollisuuden investointipäätös osui Kemiin. Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ilmoitti tänään tehneensä investointipäätöksen uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin. Investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa ja se on kaikkien aikojen suurin metsäteollisuuden investointi kotimaahan. Rakennusvaihe kestää noin kaksi ja puoli vuotta ja tehtaan on määrä valmistua vuoden 2023 loppupuoliskolla.

-Ei tässä voi olla muuta kuin tyytyväinen. Tällä investoinnilla on valtava merkitys Kemille, Meri-Lapin alueelle, Lapille ja koko Pohjois-Suomelle, Kemin tuore kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen hehkuttaa.

Lyhyellä tähtäimellä ensimmäiset hyötyjät löytyvät aloilta, joita korona on kovalla kädellä Perämeren rannalla kurittanut.

-Paikalliselle yrityselämälle rakentamisvaiheella on valtava vaikutus. Majoitus- ja ravintola-alan palveluiden kysyntä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti ja se on tässä koronan aiheuttamassa matkailukurimuksessa eläville yrityksille erittäin hyvä juttu. Lähivuodet taitavat majoitustilat olla loppuunmyytyjä, Nousiainen uskoo.

Kainuussa Talvivaaran kaivoksen rakennustyöt täytti kuntien vuokratalot Sotkamossa ja Kajaanissa. Samoin kävi Äänekoskella, jonne valmistui Metsä Groupin biotuotetehdas vuonna 2017. Ja näin käynee myös Kemin kaupungin omistaman Kiinteistö Oy Itätuulen vuokra-asunnoille.

-Uskallan väittää, että hetken aikaa voi olla vuokra-asuntojen saanti aika vaikeaa. Kun rakentamispäätös tuli, niin enää ei kysellä yksittäisiä vuokra-taloja, vaan kokonaisia taloja, kaupunginjohtaja jatkaa.

Odotettu päätös

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi ei tyytyväisyyttään investointipäätöksestä peittele. Työpaikkoja tarvitaan ja samalla löytyy pääsevät lisääntyvät puunkysynnästä hyötymään myös paikalliset metsänomistajat.

-Päätös oli odotettu, mutta eihän tämän kokoluokan investoinneissa voi olla asiasta ennen varma, kuin nuija on pöytään kolahtanut. Tämä päätös myös käytännössä ratkaisi sen, että hallituksen viime vuonna tekemät infrapäätökset biosellutehtaaseen liittyen tulevat toteutumaan. Nehän olivat sidottu tähän investointipäätökseen, Riipi muistuttaa.

Kesäkuun lisäbudjettineuvotteluissa hallitus varasi kaikkiaan 156 tehdasinvestoinnin vaatimiin väylähankkeisiin. Rahaa on tulossa ainakin raideyhteyksien parantamiseen ja Ajoksen meriväylän syventämiseen.

Koronakriisi on koetellut pahoin Lapin matkailuelinkeinoa. Nyt valtava 1,6 miljardin investointi osuu Lapin läänin eteläreunalle. Koronan jättämiä aukkoja se ei paikkaa, mutta luo uskoa tulevaan.

-Tämä päätös luo tulevaisuuden uskoa koko Pohjois-Suomeen. Biotuotetehtaan toiminta heijastuu laajasti meidän tärkeälle metsäsektorille, Riipi jatkaa.

Uskoa tulevaisuuteen

Mutta hyviä uutisia Kemi totisesti tarvitsee. Viime vuonna väestön vähennys oli 269 henkilöä. Vielä väkiluku on päälle 20 000, mutta pudotusta väkilukuun on tullut viiden tuhannen kemiläisen verran viimeisen 30 vuoden aikana.

-Kyllä sillä varmasti on muuttoliikkeen kannalta merkitystä, että täällä on työpaikkoja tarjolla myös tulevaisuudessa. Työ ja työpaikka ovat tärkeitä asioita, kun muuttamista harkitaan, Matti Ruotsalainen uskoo.

Kemin vanhan sellutehtaan korvaava biosellutehdas ei varsinaiselle tehtaalle tuo uusia työpaikkoja, mutta varmistaa toki kaikki siellä olevat työpaikat vuosikymmeniksi eteenpäin. Uusia työtilaisuuksia sen sijaan syntyy raaka-aineen logistiikkaketjuun ja tietenkin rakennusvaiheeseen.

Metsä Groupin tiedotteen mukaan Kemin biotuotetehdas luo suoraan arvoketjuunsa Suomessa noin 1 500 uutta työpaikkaa, joista suurin osa sijoittuu puunhankintaan. Kaikkiaan Kemin biotuotetehtaan suorassa arvoketjussa Suomessa työskentelee noin 2 500 henkilöä.

Tehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutukset ovat lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehdään Kemissä. Tehdasprojektin kotimaisuusasteeksi arvioidaan noin 70 prosenttia.

-Tämä uusien työpaikkojen määrä on hurja. Työvoiman kasvavaan kysyntään on myös kuntien ja työvoimaviranomaisten toimesta jo valmistauduttu. Kun tehdas aloittaa toimintansa, niin se merkitsee 500 miljoonan euron lisäystä valtion ulkomaankauppaa, Ruotsalainen ynnäilee.

Kuukausi sitten Kemin kaupunginjohtaja naurahtaa, kun Kuntalehden toimittaja varoittelee, ettei tulevina vuosina näin hyviä uutisia enää investointirintamalta välttämättä kohdalle osu.

-Jos ei joka vuosi, niin ainakin joka viides vuosi, Ruotsalainen kuittaa takaisin.

 

Metsä Groupin tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*