Ensihoitajan irtisanominen työkokeilun aikana loppukesästä 2020 kävi kalliiksi Etelä-Karjalassa. Eksoten antamista potkuista maksumieheksi joutui Etelä-Karjalan hyvinvointialue, joka tuomittiin maksamaan Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa korvauksia irtisanotulle ja Työllisyysrahastolle lähes 88 000 euron edestä. Kokonaislaskua kasvattivat vielä hyvinvointialueen omat oikeudenkäyntikulut. Käräjäoikeuden tuomiosta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

Ensihoitaja oli loukkaantunut työtehtävissä lokakuussa 2018, kun potilaan omainen oli hyökännyt hänen kimppuun. Kesällä 2020 hän oli palaamassa pitkältä sairauslomalta takaisin työelämään ja ensihoidon tehtäviin KEVAn kustantaman työkokeilun kautta.

Ensihoitaja oli saanut sairauskohtauksen työkokeilunsa aikana heinäkuussa 2020 ja hänet oli määrätty väliaikaiseen ajokieltoon. Eksote olisi halunnut siirtää miehen ensihoidosta jatkamaan työkokeilua puhelinpalveluun. Tähän mies ei ollut kuitenkaan suostunut, vaan oli ilmaissut työnantajalle olevansa kiinnostunut työtehtävistä päivystyksessä tai tilannekeskuksessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Syyskuun alussa 2020 Eksoten taholta oli annettu ensihoitajalle ilmoitus siitä, että työnantaja katsoo työsuhteen purkautuneen, koska hän ei ollut jatkanut työkokeiluaan puhelinpalvelussa. Työnsä menettänyt ensihoitaja ei kuitenkaan asiaa purematta niellyt, vaan hän vei asian lopulta käräjäoikeuden käsittelyyn.

Työkokeilu koski ensihoitoa – ei puhelinpalvelua

Käräjäoikeus päätyi 35-sivuisessa tuomiossaan ensihoitajan kanssa samalle kannalle. Ratkaisussaan käräjäoikeus kiinnittää huomiota siihen, että tapahtumien aikaan ensihoitaja oli KEVAn kustantamassa työkokeilussa, joka koski nimenomaan ensihoitajan työtä. Näin olleen Eksoten ei ollut oikeutta siirtää henkilöä eri tehtäviin ilman vanhan työkokeilusopimuksen purkua ja uuden sopimuksen tekoa.

Tapauksessa käytiin läpi myös sitä, oliko ensihoitajan pitänyt toimittaa Eksotelle sairauspoissaolotodistusta elokuussa 2020. Käräjäoikeus totesi henkilön olleen tapahtuma-aikaan työkokeilussa ja silloin ensihoitajan olisi tullut ilmoittaa sairastumisestaan KEVAan ja toimittaa todistus sinne, mikäli sitä olisi vaadittu.

Käräjäoikeus katsoi yksiselitteisesti, ettei Eksotella ollut oikeutta purkaa ilman varoitusmenettelyä ensihoitajan työsuhdetta, vaikka hän ei ollutkaan työkokeilun aikana toimittanut todistusta sairastumisestaan Eksotelle.

Irtisanomisajan palkkana toimintansa lopettaneen Eksoten sijaan maksumieheksi joutuva Etelä-Karjalan hyvinvointialue velvoitettiin maksamaan 14 889 euroa, jonka lisäksi maksettavaksi tuli lomakorvausta ja lomarahaa 2183,31 euroa. Työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä maksettavaa kertyi lähes 48 000 euroa ja yhdenvertaisuuslain mukaisesta hyvityksestä 4000 euroa.

Työllisyysrahastolle vastaaja määrättiin maksamaan 4157,57 euroa. Ensihoitajan oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluista maksettavaa tuli noin 14 500 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*