Lastensuojelun keskusliiton kyselyn mukaan uusien asioiden oppiminen on lapsista ja nuorista pääsääntöisesti kivaa. Eniten he kokevat oppivansa kavereiltaan, perheeltään ja muilta läheisiltään, internetistä sekä koulusta ja harrastuksista. Kuva: Sonja Eloranta

Lastensuojelun keskusliiton kyselyn perusteella 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ajatukset lasten tilanteesta Suomessa ovat aiempaa pessimistisempiä.

Muutos aiempiin vuosiin on merkittävä ja tulee ottaa vakavasti. Lasten ja nuorten lisääntyvä paha olo on koko yhteiskuntaan pitkäaikaisesti vaikuttava ongelma, johon tulee vaikuttaa sekä poliittisella päätöksenteolla että jokaisen lapsen arjessa, liitto tiedottaa.

Kyselyn perusteella enää 55 prosenttia lapsista ja nuorista pitää lasten tilannetta hyvänä, kun vuonna 2017 sitä piti hyvänä 71 prosenttia.

Lähes puolet lapsista ja nuorista kokee selvityksen perusteella, että heidän mielipidettään kysytään liian harvoin heitä koskevissa asioissa.

Lastensuojelun keskusliiton kyselyyn vastasi alkuvuonna 2024 lähes 15 000 lasta ja nuorta. Tulos on hyvin samansuuntainen muiden viimeaikaisten tutkimusten ja selvitysten kanssa.

Ilmastonmuutos isoin uhkakuva

Sukupuolten välillä on eroja. Pojista 64 prosenttia näkee lasten tilanteen hyvänä ja tytöistä 50 prosenttia.

Ruotsinkieliset vastaajat näkevät lasten tilanteen valoisampana kuin suomenkieliset. Ruotsinkielisistä jopa 70 prosenttia pitää lasten tilannetta hyvänä, kun suomenkielisistä vastaajista näin ajattelee vain 53 prosenttia.

Selvityksessä kysyttiin lasten ja nuorten näkemyksiä heidän toimintaympäristöään koskevista muutosilmiöistä.

Selvästi eniten uhkana pidettiin ilmastonmuutosta (61 prosenttia). Lapset ja nuoret pitävät uhkina myös epätasa-arvoisuuden lisääntymistä (46 prosenttia) sekä talouden korostumista päätöksenteossa (34 prosenttia).

Kysyttyjen muutosilmiöiden ulkopuolelta vastaajat arvioivat lasten asemaan vaikuttavan muun muassa ulkonäköpaineiden, kiusaamisen, rasismin, maahanmuuton, harrastusmahdollisuuksien puutteen sekä sosiaalisen median asettamat paineet.

Tunnetilojen hallinta haasteena

Lastensuojelun keskusliitto muistuttaa, että lasten ja nuorten hyvinvointia tukevia päätöksiä tarvitaan välittömästi.

Turun yliopiston tutkimuksen perusteella etenkin tyttöjen ahdistusoireet ovat nousseet merkittävästi ja nuorilla on aiempaa enemmän vaikeuksia tunnetilojen hallinnassa, keskittymisessä ja muiden kanssa toimeen tulemisessa.

Lapsiasiavaltuutetun toimiston selvityksen perusteella puolestaan lapset kokevat maailman aiempaa turvattomammaksi.

Lisäksi Lastensuojelun keskusliitto tiedottaa, että matalan kynnyksen avunsaanti on varmistettava ja lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen resurssit on turvattava.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*