Suomen tilannetta on arvioinut Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressi. Sen mukaan nykytilanne ajaa suomalaisia kuntia uudenlaisiin palvelujen järjestämistapoihin. Tulevaisuudessa on vaarana, ettei palveluja ja hallintoa voida enää järjestää samalla tavalla koko maassa, kongressi varoittaa. Syiksi se näkee paitsi väestön ikääntymisen, myös muuttoliikkeen.

Sinänsä kongressin arvioi Suomen alue- ja paikallishallintoa myönteisesti. Molemmat hallinnon tasot toimivat kongressin mielestä tällä hetkellä melko hyvin, minkä lisäksi niiden nähdään myös edistävän demokratiaa. Paikallishallintoa kongressi pitää Suomen demokratian kulmakivenä.

Koska eduskunnan jäsenistä yhteensä 150 oli raportointihetkellä myös kuntien tehtävissä ja 75 toimeenpanevissa elimissä kunnissa, raportissa arvioidaan, että kunnallishallinto on syvällä maan poliittisten instituutioiden juurissa. Kuntien ja kunnallisen itsehallinnon asema ovat maan perustuslaissa ja käytännöissä selvästi eriteltyjä ja hyväksyttyjä. Suomen katsottiin myös noudattavan paikallisen itsehallinnon peruskirjan säännöksiä.

Kongressi kuitenkin varoittaa, ettei tilanne ehkä pysy samanlaisena tulevaisuudessa. Sen mielestä väestön ikääntyminen ja kuntien talousvaikeudet voivat vaikeuttaa koko yhteiskunnan toimivuutta tulevaisuudessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kongressin tarkkailijat vierailivat Suomessa kongressin sihteeristön ja asiantuntijansa Bernd Semmelroggenin kanssa marras-joulukuussa vuonna 2010. Vieraat tapasivat silloisen kunta- ja hallintoministerin Tapani Töllin (kesk.) ja myös esimerkiksi Kuntaliiton edustajia.

Kunta- ja aluehallintokongressi laatii raportteja eri jäsenmaiden kunnallis- ja aluehallinnosta vuosittain. Suomen aluehallinnosta raportoitiin edellisen kerran vuonna 1999, mutta kunnallishallinnon osalta nyt julkaistu raportti on ensimmäinen.

Kongressissa on 636 jäsentä. Suomesta jäseniä on 10, jotka valtiovarainministeriö nimeää Kuntaliiton esityksestä. Kongressin tärkeimpiä tehtäviä on muun muassa uusien jäsenmaiden kunta- ja aluevaalien tarkkailu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*