Ministerit Paula Risikko, Anu Vehviläinen, Juha Rehula ja Pirkko Mattila olivat mukana esittelemässä hallituksen valinnanvapauslakiesitystä. Kuva viime joulukuulta edellisestä tiedotustilaisuudesta. (Kuva: Valtioneuvosto)

Hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina illansuussa ajettiin hallituksen panssarivaunut vahvasti asemiin. Valinnanvapausmalli on ja pysyy, vaikka kritiikkiä esitystä kohtaan sateli runsaasti heti tuoreeltaan. Ja lakiesitys on ministereiden ja valmistelijoiden mielestä selkeästi luettua ja ymmärrettyä parempi.

– Lainsäädännön kautta on koitettu tehdä kaikki se, mikä tehtävissä, ettei ihmistä pompotettaisi. Kolmen miljardin säästötavoite on edelleen olemassa. Ykkösasia tässä on, että ihminen tekee valintoja, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., painotti.

Hallituksen valinnanvapausmallin kulmakiviä uudistuksessa ovat valinnanvapaus, asiakassetelit ja vammaisille suunnattu henkilökohtainen budjetointi. Kaikki uusia asioita, jotka tulevat näkymään suomalaisten jokapäiväisessä elämässä.

– Lainsäädännöllä luodaan raamit, mutta jatkossa jokainen voi päättää kenen tarjoamia palveluja käyttää. Asiakasmaksut ovat samat riippumatta palvelun tarjoajista. Ihminen maksaa saman asiakasmaksun, oli tuottaja kuka tahansa, Rehula linjasi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ei portsaria ovelle

Yksityisen sektorin vahva tulo mukaan sote-markkinoille on herättänyt paljon keskustelua ja jopa pelkoja. Juha Rehulan mukaan lausuntokierroksen jälkeen lakipakettia on viety oikeaan suuntaan.

– Korvausmallia on viety siihen suuntaan, jossa kermankuorintaa on pyritty estämään. Palveluntuottaja ei voi laittaa portsaria oven ulkopuolella. On julkisesti ilmoitettava henkilömäärä, jonka voi palvelujen piiriin ottaa. Niin kauan, kuin tuo määrä on auki, niin ihminen on otettava hoitoon, Rehula painotti.  

– Rahoitusmalliin on tullut muutoksia, jotka eivät ole ihan pieniä. Palveluntuottajilla on rahoitusratkaisujen kautta intressi ottaa asiakkaiksi enemmän hoitoa tarvitsemia, Rehula jatkoi.

Rahan liikkumiseen otti jo päivällä kantaa Finnwatch perin terävästi. Alivaltiosihteeri oli vakuuttunut siitä, että suomalaisten sote-rahat eivät veroparatiiseihin karkaa.

– He halusivat lakiin 13 kohdan ohjelmaa ja tässä on seitsemän, jotka katsoimme oleelliseksi. Loput ovat enemmän verotarkastukseen liittyviä kohtia, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti huomautti.

Ei yksin valinnanvapaus

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) muistutti, ettei uudistuksessa ole kyse yksin valinnanvapaudesta.

– Kysymys ei ole vain valinnanvapauden lisäämisestä, vaan peruspalvelujen vahvistamisesta. Kun tulee toimijoita lisää, niin samalla palvelut vahvistuvat. Sinne tulee myös erityispalveluja lisää. Se että saamme aikaisessa vaiheessa vahvaa osaamista asiakkaan polulle, niin se vaikuttaa kustannuksiin, Risikko totesi.

 Yksi asia kuitenkin on varmaa valinnanvapausmallista riippumatta.

– Tilanteessa, joissa on hätä, soitetaan jatkossakin numeroon 112, Rehula painotti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*