Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra lupasi, että nyt panostetaan koulutukseen. Koulussa otetaan välillä kännykät pois ja palataan tärkeimpien asioiden pariin, Purra linjasi tiedotustilaisuudessa. (Kuva: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia)

Petteri Orpo (kok), Riikka Purra (ps), Anna-Maja Henriksson (r) ja Sari Essayah (kd) kertoivat johtamiensa puolueiden hallitusneuvottelujen lopputuloksesta tiedotustilaisuudessa perjantaina Helsingissä, jossa julkistettiin uusi hallitusohjelma.

Hallitusohjelmassa luvataan turvata kaksikielisten ja saamenkielisten kuntien toimintaedellytykset kuntapolitiikassa.

Ohjelmassa on kerrottu, että kuntien tulevaisuuden toimintaedellytysten turvaamiseksi on tärkeää tunnistaa ja sallia kuntien erilaistuminen.

Hallitus ilmoittaa tukevansa erilaisten kuntien vahvuuksien täysimääräistä hyödyntämistä ja elinvoimaa mahdollistamalla erilaisten ja eri kokoisten kuntien tehtävien hallitun eriyttämisen.

Kuntakohtaisia kokeiluja

Valtion ohjausta kuntiin arvioidaan ja uudistetaan hallituskauden aikana.

Tarkoitusta varten hallitus käynnistää kuntien normituksen keventämisohjelman, johon kytketään kaikki kuntia ohjaava sektorilainsäädäntö soveltuvin osin. Kuntien toiminnan ja tehtävien mitoitusta ja toteutustapojen yksityiskohtaista sääntelyä karsitaan. Osana ohjelmaa toteutetaan erilaisia kunta- ja aluekohtaisia kokeiluja, joiden avulla kokeillaan miniminormiohjausta.

Kuntien tehtäväkentän vakiinnuttamiseksi kuntien tehtäviä ei siirretä hyvinvointialueille hallituskauden aikana. Lisäksi ohjelmassa kerrotaan, että hallitus käy läpi kuntien ja hyvinvointialueiden tehtävät siten, että kuntien ei enää tarvitse rahoittaa sellaisia lakisääteisiä tehtäviä, jotka kuuluvat hyvinvointialueiden vastuulle.

Kaupungeille isompaa roolia tarjolla

Hallitusohjelmassa luvataan vahvistaa kaupunkipolitiikkaa, joka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan. Kaupungeille ja kaupunkiseuduille annetaan nykyistä suurempi rooli talouden vauhdittamisessa työllisyyden, korkeakoulutuksen, innovaatiopolitiikan ja kansainvälistymisen keinoilla.

Ohjelmassa arvioidaan, että kaupunkien ja valtion suhdetta on järkevää kehittää vahvaan kumppanuuteen perustuen, esimerkiksi teemakohtaisia sopimuksia hyödyntäen.

Hallitus jatkaa suurimpien kaupunkiseutujen kanssa MAL-sopimusmenettelyä. Sopimukset keskittyvät nimenomaan seutujen kasvun ja saavutettavuuden edellytysten varmistamiseen infrastruktuuri- ja asuntotuotantoinvestoinneilla. MAL-sopimuksen piirissä olevien kaupunkiseutujen määrää nykyisestä yhdeksästä ei laajenneta.

Ohjelman mukaan hallitus hyödyntää kuuden suurimman kaupungin vakiintunutta yhteistyötä valtakunnallisten haasteiden ratkaisemisen välineenä.

Linkki hallitusohjelmaan: Hallitusohjelma

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*