Kuva: Miika Kangasniemi / Hämeenlinnan kaupunki
Strategiajohtaja Markku Rimpelä vetää Hämeenlinnen Mahdollistava kaupunki -ekosysteemiä.

Hämeenlinna pyrkii lisäämään avoimuutta kaupunkilaisten ja liiketoiminnan osallistamisessa kaupungin toiminnassa.

Taustalla on selvitys Hämeenlinnan elinvoimasta. Selvityksen jälkeen kaupunginhallitus hyväksyi toimintamallin, jossa johtavana ajatuksena on ”ekosysteemiajattelu”.

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan ekosysteemi on biologian termi, joka tarkoittaa eliöyhteisön ja sen ympäristön muodostama toiminnallinen kokonaisuus. Viime aikoina ekosysteemi on alkanut esiintyä myös erilaisissa strategioissa, kuten sote-tietojärjestelmien kehittämisen ja kaupunkiorganisaation verkostojen kehittämisen yhteydessä.

Hämeenlinnan ekosysteemissä ideana on, että yritykset, oppilaitokset, järjestöt ja kaupunki toimivat yhdessä tiiviillä verkostomaisella otteella yhteisessä, avoimessa kaupungissa. Työ käynnistyi tammikuussa 2019 viidellä ekosysteemillä, jotka ovat
uudistuva teollisuus, kestävä biotalous, älykkäät palvelut ja matkailu- tapahtuma sekä mahdollistava kaupunki

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Alun perin Hämeenlinna lähti liikkeelle avoimen kaupungin miettimisestä teknologiamielessä, esimerkiksi avoimen datan hyödyntämisestä, kertoo strategiapäällikkö Juuso Heinisuo.

– Huomasimme, että ekosysteemityö vaatii avoimutta toimiakseen. Siitä syntyi avoin kaupunki -ajattelu, Heinisuo kertoo.

Työssä on vahva rooli Hämeenlinnan alueen oppilaitoksilla. Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) panostaa merkittävästi alueellisen avoimen teknologian kehittämiseen. Tämä tarkoittaa avoimen lähdekoodin ja avoimen datan sekä muun avoimen teknologian soveltamista, edistämistä, kouluttamista sekä tutkimista.

– HAMK rekrytoi tutkijayliopettajan avoimen teknologian osaamisalueelle HAMK Smart tutkimusyksikköön, jossa työskentelee jo tällä hetkellä 50 henkilöä. Myös koulutusohjelmamme profiloituvat entistä vahvemmin tukemaan avoimeen teknologiaan pohjautuvaa liiketoimintaa, kertoo HAMKin rehtori Pertti Puusaari Hämeenlinnan verkkosivuilla.

Heinisuon mukaan vahva rooli avoimuuden kehittämisessä on myös viestinnällä, josta on tarkoitus tehdä entistä avoimempaa ja osallistavampaa. Tätä korostetaan myös poliittisten päätäjien taholta. Yhdessä asioita pohtien saadaan monimutkaisiin ongelmiin uusia näkökulmia, resursseja ja toimijoita, sanoo Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio, kok.

– Olipa kyse sitten nuorten palveluista, kouluverkosta, hiilineutraaliudesta tai keskustan kehittämisestä. Avoin ja ennakoiva dialogi antaa paljon mutta vaatii myös. Meillä sitä halutaan uskaltaa käydä, ja opetella.

Viestimisen avoimuutta on toteutettu esimerkiksi kertomalla entistä kattavammin kaupungin talonrkennushankkeista. Valikoiduista kohteista lähetetään suoraa videokuvaa ympärivuorokauden sekä välitetään 360-kameralla kuvattavia työmaakierroksia.

Heinisuon mukaan poikkeuksellista Hämeenlinnan avoimuuden ideologiassa on sen kokonaisvaltaisuus.

– Pääpointti on se lisäarvo, joka tulee yhdessä toimimisen hyödystä. Ei yritykset lähde mukaan, jos ne eivät koe saavansa hyötyä. HAMK saa tutkimuksellista lisäarvoa, kaupunki yhteisöllistä lisäarvoa, Heinisuo sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*