Kunta.tv kysyi kolmen suurimman kaupungin päättäjiltä, miten kuntauudistuksessa pitäisi edetä. Jo pääkaupunkiseudun kapinakenraaliksikin nimitetty Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok.) vastustaa pakkoliitoksia ja puolipakollakin tehtäviä liitoksia.

Hänen mielestään yhteistoimintaa kuitenkin tarvitaan esimerkiksi maankäytössä, liikenteessä, ympäristöasioissa ja asumisessa. Yhteistoiminta-aluetta pitäisi Mäkelän mielestä laajentaa Lohjalle ja Porvooseen saakka. Uusia yhteistyöelimiä Mäkelä ei kuitenkaan kaipaa, vaan nykyisiä on kerättävä yhteen.

Helsingin valtuuston varapuheenjohtaja ja Sdp:n kuntavaikuttaja Rakel Hiltunen taas vaatii, että kuntauudistuksen on koskettava myös pääkaupunkiseutua.

– Täällähän on ihmisiä eniten. Ei Suomi lähde nousuun pikkukuntia yhdistämällä. Pääkaupunkiseudun on annettava nyt muutoksen signaali, Hiltunen vaatii.

Espoon ohella Vantaakaan ei ainakaan vielä lämpene liitosajatukselle Helsingin suuntaan. Silti Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen (kok.) mielestä uudistuksia täytyy tehdä pääkaupunkiseudullakin.

– Nyt tarvitaan vastuullisia päättäjiä. On käytävä keskustelua siitä, mikä malli pääkaupunkiseudulla on paras. Vasta sen jälkeen muodostan lopullisen kantani siitä, pitääkö liitosten koskea Vantaata.

(KL)

Kunta.tv: Mäkelä: Verkostomalli on paras pääkaupunkiseudulle

Kunta.tv: Hiltunen: Kaikki vaihtoehdot nostettava pöydälle

Kunta.tv: Mäkinen: Uusia toimintamalleja on löydettävä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*