HUS yhtymällä on edessä mittavat säästötoimet. Kuvassa HUSin Myllypuron terveysasema. (Kuva: Ville Miettinen)

HUS yhtymä joutuu sopeuttamaan talouttaan vuosina 2025–2027 yhteensä noin 225 miljoonalla euroa, mikä edellyttää muutoksia HUSin palveluverkkoon. Muutokset tarkoittavat suunnitelman mukaan yöaikaisen päivystysleikkaustoiminnan supistamista sekä erikoisalojen palvelujen keskittämistä eri sairaaloissa.

HUSin yhtymähallitus käsitteli maanantain kokouksessaan Uudenmaan alueen palveluverkon kehittämistä koskien etenkin Lohjan ja Porvoon sairaaloita. Raaseporin sairaalan osalta linjaavat päätökset on tehty jo helmikuussa. 

– Emme pysty enää kovin pitkään tekemään säästöjä olemassa olevista toiminnoista, vaan meidän on tehtävä rakenteellisia muutoksia. Palveluita on mietittävä uudella tavalla, sanoo HUSin yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava HUSin tiedotteessa.

Keskeiset linjaukset koskevat etenkin päivystystoiminnan keskittämistä harvempiin yksiköihin, yksiköiden palveluprofiilien uudistamista ja tuottavuuden lisäämistä entistä harvempiin erikoisaloihin keskittymällä ja erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon integraation vahvistamista.

Laaja päivystys, eli päivystysaikaan kuten öisin ja viikonloppuisin tehtävä leikkaustoiminta, olisi tarkoitus keskittää kolmelle kampukselle ja suppea päivystys ilman päivystävää leikkaustoimintaa viiteen sairaalaan. Vähentämällä päivystysrinkien määrää pystytään paremmin turvaamaan työvoiman saatavuus sekä takaamaan potilasturvallisuutta, HUSin suunnitelmassa todetaan. 

Suoraan esittelytekstissä ei asiaa mainita, mutta kolme suursairaalakampusta ovat Helsingin Meilahti, Espoon Jorvi ja Hyvinkään sairaala.

Pienempien leikkausyksiköiden tuottavuutta ja kapasiteettia voitaisiin suunnitelman mukaan nostaa aukioloaikoja laajentamalla ja keskittymällä pääasiassa suunniteltavissa olevaan toimintaan. Tämä mahdollistaisi leikkausmäärien lisäämisen ja päiväkirurgisten lähipalveluiden tarjoamisen kustannustehokkaammin ja suuremmissa määrin.

Psykiatrian palvelut ja niiden saatavuuden HUS suunnittelee erikseen yhdessä Helsingin kaupungin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden kanssa. Uudellemaalle tehdään kevään ja kesän aikana päivitetty psykiatrian palveluiden tiekartta. 

Lopullinen esitys tuodaan yhtymähallituksen päätettäväksi 25. maaliskuuta. Sitä ennen HUS tekee jatkovalmisteluita yhteistyössä Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa.

Uudenmaan maakunta on jaettu neljään hyvinvointialueeseen sekä Vantaan ja Keravan muodostamaan hyvinvointialueeseen. Helsingin kaupunki vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. HUS-yhtymä vastaa erikseen säädetyistä vaativan erikoissairaanhoidon tehtävistä.

Rinnakkaista ja näin tehotonta palvelua pyritään välttämään.

Valtioneuvosto antoi joulukuussa 2023 seuraavan toimenpidesuosituksen HUS-yhtymälle ja Uudenmaan hyvinvointialueille: ”HUS-yhtymän ja sen jäsenten tulee määrätietoisesti tukea Uudenmaan alueiden perustason palveluiden vahvistamista. Tämän ohella tulee määrätietoisesti purkaa nykyisessä palvelujärjestelmässä olevia päällekkäisyyksiä HUS-yhtymän ja sen jäsenten välillä.”

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä