Helsingin Kampissa sijaitsevassa HUSLABin toimipisteessä on keskiviikkona käytetty näytteenotossa kertaalleen käytettyjä neuloja. HUS:n ilmoituksen mukaan enintään 19 potilasta on altistunut tarttuville taudeille.

Virhe tapahtui keskiviikkona 30.3.2016 kello 08.45 – 12.45 välisenä aikana HUSLABin Kampin laboratoriossa ja siellä yhdessä näytteenottohuoneessa. Näytteenottaja käytti vahingossa edellisenä päivänä käytettyjä ja poistettavaksi tarkoitettuja turvaneuloja. Virheen huomattuaan työntekijä ilmoitti asiasta esimiehelleen.

– Mahdollisesti altistuneiden potilaiden henkilöllisyys on tiedossa ja henkilökohtaiset yhteydenotot tapahtuman selvittämiseksi ovat jo käynnissä. Virheestä kärsineille korvataan kaikki jatkotoimenpiteiden aiheuttamat kustannukset. Mahdollisuus, että joku heistä olisi kertaalleen käytetyn neulan kautta todella saanut tautitartunnan, on onneksi kuitenkin äärimmäisen pieni, HUSLABin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo sanoo.

Tartuntariski on HUS:n asiantuntijoiden mukaan äärimmäisen pieni, mutta teoriassa on mahdollista, että käytetyn neulan kautta asiakkaaseen tarttuisi HIV, B-hepatiitti tai C-hepatiitti. Riskitilanteesta on tehty ilmoitus Valviralle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)HUS:n tiedote asiasta

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Kuinka näytteenottaja sai väännettyä turvaneulan suojuksen sivuun? Sehän klikataan paikalleen, eikä neulalla voi enää pistää edes itseään. Vai eikö suojusta käytetä HUSLABISSA?
  Mikä koulutus oli näytteenottajalla, pikakoulutettu sellainen, vai laboratoriohoitaja/bioanalyytikko?

 2. Kyllä on hölmöläisten touhua! Eihän tällaista voi tapahtua, kuin elokuvissa. Onhan se niin käsittämätöntä, että näin on yleensä joku voinut tehdä.
  On tunareitten tunari kyseinen työntekijä. Lieneekö koulutusta tehtävään lainkaan. Muuten tämä vaikuttaa täysin uskomattomalta.

  Voisi ajatella jopa, että täysin tahallisuutta, mutta Husista kyseen ollen ei näin ole voitu edes säästösyistä tehdä. Tämäkin syy olisi jossakin tapauksessa täysin mahdollista.

  Välittömästi tällainen tunari työntekijä siirrettävä sellaisiin tehtäviin, jossa hänellä ei ole mahdollista vaarantaan asiakkaitten henkeä ja terveyttä!

  ”Potkutkin” voisi olla ainakin harkittavissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*