Pakolaisvirta ei lakeuksille suuntaa. I(Kuva: Seppo Haavisto)

Naapurukset Ilmajoki ja Kurikka pärjäävät jatkossakin ilman pakolaisia. Kurikan kaupunginhallitus tyrmäsi ajatuksen maanantaina kaupunginhallituksessa äänin 9-2. Ilmajoella neuvottelut nuorten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksiköstä katkaisi kunnanjohtaja ennen asian kunnanhallitukseen tuloa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus oli esittänyt Kurikalle 25 kiintiöpakolaisen vastaanottamista, mutta esitys kaatui äänin 9-2. Ilmajoelle puolestaan oli syksyn aikana suunniteltu 14-20 nuoren alle 18-vuotiaan pakolaisnuoren tukiasumisyksikköä.

Aiemmin Etelä-Pohjanmaan kunnista Kauhajoki oli jo ottanut kielteisen kannan asiaan. Kuntapaikoista ovat sopimuksia tähän mennessä tehneet Seinäjoki, Kauhava ja Lappajärvi. Kaikissa näissä kolmessa kunnassa on viimeisen vuoden aikana toiminut vastaanottokeskus. Tosin Lappajärven Kivitipussa toiminta on jo päättynyt.

Kansanäänestystä vaadittiin

Ilmajoella ennätettiin kerätä jo yli 600 nimeä adressiin, jolla vaadittiin kansanäänestystä asiasta. Kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski kiistää, että adressilla olisi ollut vaikutusta hänen päätökseensä keskeyttää neuvottelut asiasta ELY-keskuksen kanssa.

-Ei sillä adressilla ollut vaikutusta toimintaani virkamiehenä. Asiaa valmistellessa nousi esiin kolme asiaa, joiden perusteella totesin, ettei meillä ole edellytyksiä perustaa tukiasumisyksikköä kuntaan, Pirttikoski kertoo.

Kotoutuminen, raha ja olosuhteet olivat ratkaisevassa roolissa, kun suunnitelma haudattiin.

-Jokaisen nuoren kanssa pitää tehdä kotouttamissopimus ja rupesin pohtimaan pystymmekö integroimaan heidät tänne. Toinen tekijä oli talous eli vaikka valtio alkuvaiheessa maksaa kaikki kulut, niin pitkällä aikavälillä kustannuksia syntyy. Kolmas tekijä oli sitten se, mihin asumisyksikkö pystytään täällä sijoittamaan, kunnanjohtaja Pirttikoski perustelee ratkaisuaan keskeyttää neuvottelut.

Juttua päivitetty 21.9. klo 8.45: Korjattu Ilmajoen kunnanjohtajan sukunimi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. ”Raha ratkaisee…” lauloi jo Irwin aikanaan.

    Ja hyvä niin – ainakin tällä kertaa !

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä