Kustos ry:n jäseninä on 17 inhouse-yhtiötä ja liikelaitoskuntayhtymää. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Lassi Koskivuori on Istekki Oy:n toimitusjohtaja. Inhouse-yhtiö tarkoittaa julkisten toimijoiden, usein usean kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen, valtion tai näiden yhdessä omistamaa yritystä. (Kuva: Kustos ry)

Inhouse-yhtiöiden yhteistyöjärjestö Kustos ei kavahda elinkeinoelämän järjestöjen halua selvittää julkisten hankintaprosessien kokonaisetua veronmaksajille ja koko yhteiskunnalle.

– Yhteiskunnan kokonaisetu on juuri se syy, miksi voittoa tavoittelemattomat inhouse-yhtiöt on perustettu ja kokonaisedun edistäminen on niiden toiminta-ajatus, Kustos ry:n hallituksen puheenjohtaja Lasse Koskivuori sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari ovat tehneet Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:lle selvityspyynnön hyvinvointialueiden hankinnoista. Järjestöt korostavat julkisten hankintojen kilpailuttamisen tärkeyttä.

– Iloitsemme siitä, että elinkeinoelämän etujärjestöt haluavat selvittää kiireellisesti, mikä on kilpailutuksissa yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Haluamme ja ajamme asiakkaan – ja samalla veronmaksajan ja yhteiskunnan kokonaisetua. Kaikki uudistukset siihen suuntaan, kuten kilpailurajan korottaminen EU-rajaan, ovat erittäin tervetulleita, Koskivuori toteaa.

Koskivuori sanoo, että esimerkiksi ICT-hankinnat eivät ennen inhouse-yhtiöiden aikaa olleet todellakaan paremmalla tolalla kuin nykyisin. Omistajat eli kunnat ja muut julkisyhteisöt ovat nimenomaan halunneet inhouse -yritykset koordinoimaan ja järkeistämään suuria järjestelmähankintoja.

– Omistajakuntamme ovat usein pettyneet tehdessään hankintoja itsenäisesti. Jos tilaajalla ei ole ollut riittävää teknistä- ja hankintaosaamista, palvelut ovat olleet ylimitoitettuja ja ne ovat johtaneet moninkertaiseen laskutukseen ja päällekkäisiin lisensseihin.

Lasse Koskivuori painottaa, että inhouse -yritykset eivät lähtökohtaisesti tavoittele voittoa ja yritä saada maksimaalisesti rahaa omistajltaan eli kunnilta ja muilta julkisyhteisöiltä.

– Ajattelemme nimenomaan yhteiskunnan kokonaisetua. Siksi toimimme myös syrjäseuduilla, jonne yksityiset yritykset eivät näe kannattavaksi mennä. Keskitetty kilpailutus säästää jopa 15 prosenttia kilpailutuskustannuksista. Se tarkoittaa kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Emme missään tilanteessa tuhlaa omistajiemme rahoja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*