Isot kaupungit haluavat hallituksen pitävän lupauksen siitä, että kunnille aiheutuneet koronakustannukset korvataan täysimääräisesti. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ja pormestarit vaativat hallitusta pitämään lupauksensa kunnille maksettavien koronakorvausten suhteen. Hallitus on linjannut vuoden 2020 budjettiriihessä korvaavansa täysimääräisesti Covid19-pandemian aiheuttamat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kunnille ja kuntayhtymille. Nyt lausuntokierroksella olevan valtionavustusasetuksen perusteella kustannuksista korvattaisiin vain puolet.

Kaupunkien laskelmien mukaan Helsinki menettäisi hallituksen uuden linjauksen seurauksena ainakin 70 miljoonaa, Espoo noin 30 miljoonaa euroa, Vantaa 20-30 miljoonaa euroa, Tampere 20 miljoonaa, Turku 10-20 miljoonaa ja Oulu 14 miljoonaa euroa.

Yhteisessä julkilausumassaan maamme kuusi suurinta kaupunkia katsoo, että hallituksen tulee lupauksensa mukaisesti korvata pitkittyneen kriisin hoidosta aiheutuneet kulut täysimääräisesti ja todellisiin kustannuksiin perustuen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-On välttämätöntä, että asetusta muutetaan ja tuki kohdennetaan oikeudenmukaisesti aiheutuneiden tulomenetysten ja kustannusten suhteessa juuri niille kunnille ja kaupungeille, joiden talouteen korona on iskenyt pahimmin. Kriisi vaikutuksineen on näkynyt erityisesti suurissa kaupungeissa, joissa on enemmistö todetuista koronatartunnoista ja joihin rajoitus- ja sulkutoimenpiteet ovat vaikuttaneet voimakkaimmin. Tätä asetusluonnoksessa ei oteta huomioon, julkilausumassa todetaan.

Kuuden suuren kaupungin johtajat moittivat hallituksen esitystä tasapäiväistäväksi toimintamalliksi, jossa ei ole huomioitu sitä, minne koronakustannukset ovat todellisuudessa kerääntyneet. Kaupungit patistelevat hallitusta muuttamaan lausuntokierroksella olevaa esitystään ennen sen lopullista hyväksymistä.

-Avustushakemusten käsittelyn työläys on ollut ennakoitavissa oleva haaste ja se ei siten ole riittävä syy olla korvaamatta kunnille aiheutuneita todellisia kustannuksia. Jos korvaus kuitenkin perustuisi keskimääräisiin laskennallisiin yksikkökustannuksiin, keskimääräinen yksikkökorvaus ei voisi olla valtakunnallinen, vaan siinä tulisi huomioida alueellinen vaihtelu ja korvauksen tason tulisi olla 100 prosenttia eikä asetusluonnoksen mukainen 40-65 %, kuusi suurinta kaupunkia vaatii.

Julkilausumassa myös vaaditaan, että avustuksen tasossa ei tule huomioida yhteisöveron jako-osuuden korotusta, vuoden 2020 koronakompensaatioita eikä valtionosuusjärjestelmän valtionosuusprosenttia. Kaupunkien mukaan näitä ei ole perusteltua huomioida kustannusten kompensaationa, sillä esimerkiksi yhteisöveron jako-osuuden nostolla korvataan pandemiasta sekä rajoitustoimista aiheutunutta yhteisöverotulojen merkittävää menetystä. Asetusluonnoksessa ei myöskään ole riittävästi huomioitu monia eri tyyppisiä lisäkustannuksia, joita pandemiasta on kunnille ja kuntayhtymille aiheutunut.

-Mikäli kompensaatio pohjautuu keskimääräisiin kustannuksiin esimerkiksi testauksesta ja jäljityksestä, se ei vastaa kunnille tai kuntayhtymille syntyviä todellisia kustannuksia eikä näin ollen ole oikeudenmukainen kompensointitapa, kaupungit muistuttavat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*