Jämsässä selvitellään kaupunginhallituksen luottamusta tilapäisen valiokunnan avulla. Taustalla on epäily luottamushenkilöiden kaupungin työntekijöihin kohdistamasta häiriköinnistä. (Kuva: Petteri Kivimäki)

Vaikka kuntavaaleihin on aikaa ainoastaan kaksi kuukautta, niin Jämsän kaupunginvaltuusto päätti äänin 27–16 asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginhallituksen erottamista. Kaupunginhallitus oli itse esittänyt asiaa maaliskuun lopulla todettuaan äänin 5–4, ettei se ole enää toimintakykyinen.

-Kaupunginhallituksen pitää olla toimintakykyinen vaalikauden loppuun asti. Aiemmin on keskusteltu siitä, että jos ongelmista huolimatta mennään tämä vaalikausi näin loppuun asti. Kun vaalit siirtyivät vielä kaksi kuukautta eteenpäin, niin jotain piti tehdä. Valiokunnalle ei ole asetettu mitään aikaraamia, vaan he käyttävät aikaa tarpeen mukaan, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen (kesk.) kertoi aikataulusta.

Henkilöstön pahoinvointi taustalla

Torstai-iltana valtuustossa käytiin varsin suorasanainen keskustelu asiasta, joka osaltaan myös avasi syitä tilapäisen valiokunnan asettamisen taustalta. Kaupunginhallituksen erottamista vastustaneet valtuutetut moittivat asian valmistelua ja tilapäisen valiokunnan asettamisen syiden salaamista. 

Kaupunginhallituksen erottamisen esiin nostanut Jorma Poti kuitenkin korosti, että jotain on tehtävä. Tilanne kaupungissa on äitynyt hänen mukaansa liian pahaksi. 

-Meillä on kaksi johtavaa viranhaltijaa pois ja kuinka kauan he ovat poissa, jos emme pysty mitään tilanteelle tekemään? Kuntalain 39 § mukaan henkilöstöasiat kuuluvat kaupunginhallitukselle. Tilapäinen valiokunta on se keino, jolla tilanteeseen voidaan puuttua, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Poti (sd.) totesi valtuuston kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Hanna Helaste tiedotti itse maaliskuussa jäävänsä työuupumuksen takia virkavapaalle. Virkavapaalla on tällä hetkellä myös kaupungin hallintojohtaja Auli Korhonen. Kaupungin pääluottamusmiehet puolestaan toimivat kaupungille pari viikkoa sitten yhteisen kannanoton, jossa esitettiin vakava huoli Jämsän tilanteesta.

– Jokaisen työntekijän ja viranhaltijan on voitava tehdä työhönsä ja virkaansa kuuluvat tehtävät niin, että kukaan ei joudu minkäänlaisen epäasiallisen kohtelun, uhkailun yms. kohteeksi. Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että työn kuormittavuus on kohtuullista. Työnantajan on päätettävä, mitä asiantilan korjaamiseksi tehdään ja millä keinoin suunnitelmat pannaan käytännössä täytäntöön, ammattijärjestöjen kannanotossa vaaditaan.

Äänestyksessä mentiin valtuustoryhmien mukaan. SDP, kokoomus, keskusta ja vihreät olivat valiokunnan asettamisen kannalta. Valiokuntaa pitivät turhina perussuomalaisten, vasemmiston ja Uuden Suunnan valtuutetut.

Missä epäluottamus?

Yksi kokouksessa vastaan äänestäneistä oli Seija El Sayed Uusi Suunta-ryhmästä. Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja ihmetteli sitä, mikä on se epäluottamus, jota kaupunginhallitusta kohtaan koetaan.

-Meillä oli tässä valtuuston kokouksen alla lähes tunnin mittainen iltakoulu. Luulin, että siellä selvitetään asiaa. Lopputulos oli täysi nolla, yhtään järkeenkäypää selitystä hallituksen erottamisen syistä ei tullut esiin. Mitä lehdissäkin on kirjoitettu näistä uhkailuista ja epäasiallisesta käytöksestä, niin niihin emme saaneet mitään selvyyttä, El Sayed arvosteli.

Myös perussuomalaisten Pekka Kataja arvosteli suorasanaisesti valiokunnan asettamista.

-Vaikka iltakoulussa kysyttiin, niin minkäänlaista selvitystä uhkailulle ja asiattomalle käytökselle ei saatu, vaikka kaupunginhallituksen puheenjohtaja näistä on lehdistössä kertonut. Pidän väitteitä täysin tuulesta temmattuina, koska suljetussa kokouksessa valtuutetuille ei niistä pystytä kertomaan. Nyt meidän pitäisi täysin asiasta tietämättä tehdä päätös, että perustetaan tilapäinen valiokunta. Nyt on totaalisesti pilattu Jämsän maine.  Tahrattu se lopullisesti. Tämä muistetaan maailmalla ainakin kymmenen vuotta, Pekka Kataja uskoi.

Kataja kehui molempia nyt virkavapaalla olevia johtavia virkamiehiä, mutta huomautti osan ihmisistä olevan herkempiä reagoimaan saamaansa arvosteluun.

-Kyllä noissa asemissa pitää varautua siihen, että vastaan tulee arvostelua, joka ei pidä aina paikkansa. Sama on tilanne meidän luottamushenkilöiden kohdalla, Pekka Kataja muistutti.

Häirintätapaukset julkisiksi

Ongelmatilanteen puiminen Jämsässä jatkuu tilapäisen valiokunnan lisäksi myös osin kaupunginhallituksessa ensi maanantaina. Valtuustoryhmiltä kysyttiin viime vuoden lopulla keinoja tilanteen parantamiseksi.

Päätösehdotuksessa keinoiksi esitetään valtuustoryhmien puheenjohtajien aktiivisempaa roolia puututtaessa luottamushenkilöiden harjoittamaan epäasialliseen kohteluun. Työkaluina toimisivat debriefing, tarvittavat henkilö- tai asiantuntijaresurssit valtuustoryhmien puheenjohtajiston tukena ja työryhmän perustaminen ongelmatilanteita selvittämään.

Mielenkiintoinen keino on myös ajatus siitä, että epäasiallisen kohtelun tilanteet käsitellään Jämsässä jatkossa kaupunginhallituksen julkisella esityslistalla salassapitosäädökset huomioiden. Häiriötapaukset raportoitaisiin vuosittain valtuustolle.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eikö kaupungin työsuojelupäällikkö ole nähnyt mitäään? Entä työsuojeluvaltuutettu? Entä AVI?

  2. Eikö työsuojelupäällikkö ole nähnyt mitään? Entä työsuojeluvaltuutettu? Entä AVI?

  3. Löytyykö muita asiaa sivuavia oikeusvalvontaviranomaisten tms. päätöksiä kuin tämä: Apulaisoikeuskanslerin päätös 30.12.2014 Dnro OKV/1149/1/2013 Kunnan kunnanhallituksen menettely koskien kunnanvaltuutetun toimia?

  4. Tätäkään ei sovi sivuuttaa:
    Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 §:n ja poliisilain 5 luvun 9 §:n muuttamisesta
    HE 19/2013
    YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT
    1 Lakiehdotusten perustelut
    1.1 Rikoslaki
    24 luku Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisesta 9 §. Kunnianloukkaus.

  5. Hämmästyttävintä tässäkin jupakassa on, että valtuusto äänesti valiokunnan perustamisesta tietämättä, mitä tehty, kuka on tehnyt. Tätä ei kerrottu edes suljetussa iltakoulussa. Varsinkin, kun syytteet olivat kovat. Vasemmisto oli ryhmänä valiokunnan perustamista vastaan. Mielestäni tässä ratkotaan paljon laajempaa poliittisen johtamisen ja toimintakulttuurin ongelmia yksioikoisella tavalla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*