Tänä syksynä influenssa- ja koronarokotuksiin oli pitkät jonot. (Kuva: Pixabay)

Sosiaali- ja terveysministeriössä on suunniteltu muutoksia siihen, ketkä terveydenhuollon ammattilaiset saavat antaa rokotteita. Tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa rokotteiden antamista sekä lieventää terveydenhuollon henkilöstöpulaa.

Nyt lausunnolla olevien asetusmuutosten myötä rokotuksia saisivat jatkossa antaa hammaslääkärit, proviisorit, farmaseutit, lähihoitajat, laboratoriohoitajat sekä perushoitajat. Rokottaminen tulisi uudistuksen myötä helpommin mahdolliseksi myös apteekkien terveyspisteissä.

Tällä hetkellä rokotuksia saavat antaa lääkärit ja rokotuskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt. Koronarokotteita saavat jo nykyisellään antaa näiden ammattiryhmien lisäksi tietyin edellytyksin hammaslääkärit, laboratoriohoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat.

Tavoitteena on, että muun muassa, saada syksyiset korona- ja influenssarokotukset etenemään tehokkaammin. Terveydenhuollon resurssipula näkyi tänä syksynä influenssa- ja koronarokotukset ruuhkautumisena. Lisäksi sairaanhoitajien siirtäminen suurten väkijoukkojen rokotuksiin heikentää henkilöstötilannetta muualla terveydenhuollossa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Pyrimme asetusmuutoksella nopeuttamaan ja sujuvoittamaan rokotteiden antamista sekä helpottamaan terveydenhuollon henkilöstöpulaa. Muutos on myös varautumista tuleviin epidemioihin, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Ei alle 18-vuotiaiden rokotuksia

Lakiin ehdotetut uudet ammattiryhmät eivät saisi rokottaa alle 18-vuotiaita, koska alaikäisen rokottaminen voi vaatia erityisosaamista. Myöskään alaikäisten koronarokotteita eivät voisi jatkossakaan antaa muut kuin lääkärit sekä rokotuskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt. 

Farmaseuteilta, proviisoreilta, lähihoitajilta, perushoitajilta ja laboratoriohoitajilta edellytettäisiin lisäkoulutusta rokottamiseen. Hammaslääkäreiltä ei enää jatkossa edellytettäisi tutkinnon jälkeistä erillistä rokotuskoulutusta.

Kaikella rokotustoiminnalla tulee olla nimetty vastuulääkäri, myös silloin kun rokotteita annetaan apteekin yhteydessä toimivassa terveyspisteessä. Tieto annetuista rokotuksista täytyy kirjata potilastietojärjestelmään.

– Koronapandemian aikaan saatiin kokemusta laajennetuista rokotusoikeuksista. Vaadittu lisäkoulutus turvaa, että rokottajilla on tarvittava osaaminen rokottamiseen, ministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoo.

Ehdotetut lakimuutokset koskevat rokotuksista annettua asetusta sekä vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annettua asetusta. Ehdotuksista voi jättää lausuntoja helmikuuhun saakka.

Lue täältä lisää Kuntalehden sote-aiheisia juttuja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*